Girona pot albergar un parc biomèdic de referència en un futur. La Universitat de Girona (UdG) vol impulsar un projecte per crear unes grans instal·lacions amb l'objectiu de potenciar la investigació mèdica, la recerca, la docència i assistència en el sector sanitari. El complex podria començar a ser una realitat en 10 o 15 anys, i l'emplaçament es decidiria en funció del lloc que l'administració esculli per fer el nou hospital Josep Trueta.

El vicerector de Projectes Estratègics i Economia de la UdG, Jesús Garcia Gil va posar sobre la taula la idea de construir un parc d'aquestes característiques perquè "a les comarques gironines tenim els elements bàsics per convertir la regió en un pol d'investigació biomèdica". Aquests elements són principalment la Facultat de Medicina, els professionals del Trueta i els altres centres sanitaris, una emergent indústria farmacèutica, una ubicació transfronterera i un potent teixit civil.

La UdG té intenció d'aprofitar aquest caldo de cultiu per dotar la regió "d'un element tractor d'innovació" a través d'unes grans instal·lacions que, segons Garcia Gil, han d'anar lligades al nou hospital Josep Trueta (actualment es desconeix la ubicació final que tindrà el futur centre sanitari).

Segons el vicerector, "tenim el suficient capital humà per fer-ho possible. Les facultats de Medicina i Infermeria són un referent i la seva metodologia està essent seguida de prop a tot l'Estat, al Trueta hi ha hagut un relleu generacional i hi ha molta gent amb molta il·lusió i ganes de fer coses. Amb aquests elements, és moment de mirar a llarg termini, de cara al futur per fer alguna cosa amb cara i ulls".

En aquest sentit, la UdG té, segons Garcia Gil, "la legítima aspiració" de ser una peça clau en aquest futur parc, però no l'única, ja que s'ha d'obrir també a altres institucions. El tema econòmic és el més delicat a causa de la crisi, però el vicerector de Projectes Estratègics considera que bona part de la inversió necessària per posar el parc en marxa haurà de ser de caire privat, "com passa en els grans parcs biomèdics en l'àmbit mundial".

El projecte també comportaria aglutinar l'Institut de Recerca Biomèdica, que actualment és a la novena planta de l'hospital Trueta. Garcia Gil va apuntar que l'hipotètic parc biomèdic gironí no serà ben bé igual al que hi ha actualment a Barcelona, que el va definir com a "clúster". En aquest sentit, va afirmar que en cap cas la voluntat del futur parc serà competir amb el de Barcelona.