La iniciativa de la UdG de debutar en la modalitat de gravar les classes dels professors i penjar-les a Internet ha tingut una bona acollida. Pocs dies després de l'obertura de la matrícula ja hi ha 1.431 persones inscrites, moltes d'elles de la mateixa comunitat universitària, però també moltes dels instituts o de diferents àmbits professionals que volen estar al dia i practicar el reciclatge.

Martí Casadesús, vicerector de Planificació i Qualitat, va valorar ahir "molt positivament" la resposta. La UdG és l'única universitat catalana, juntament amb la Pompeu Fabra, que ofereix cursos MOOC (Cursos Oberts Massius per Internet), una pràctica en voga als Estats Units, on determinats professors tenen milers i milers de seguidors d'àmbits no necessàriament universitaris.

El nombre d'inscrits amb datad'ahir als MOOC de la UdG era de 1431 per als dos únics cursos ofertats fins ara. El curs Invetigación Científica 2.0.1 té 824 inscrits. Aquest curs va més específicament destinat a personal universitari, ja que tracta d'explicar com s'han de difondre amb les noves eines digitals la recerca i els fruits obtinguts pels investigadors.

El curs Historia de la Química té 607 inscrits, amb tot tipus de perfils, des d'estudiants de secundària fins a professionals, passant per gent de la tercera edat. Els dos cursos són en llengua castellana i tenen inscrits de la resta de l'Estat i també de sudamèrica.

El primer dels cursos començarà a mitjan febrer i el segon a mitjan març. És aquest marge de temps per davant el que permet a Casadesús afirmar que "fàcilment arribarem a superar el miler d'inscrits en cada curs". El viderector espera poder oferir una desena de cursos MOOC.

Matricular-se és tan fàcil com accedir a la plataforma (dins www.udg.edu) i donar-se gratuïtament d'alta.

En una forma planificada prèviament pel professorat de la UdG, els alumnes matriculats van rebent les instruccions via correu electrònic i l'accés al material docent, format per transparències, vídeos, problemes a resoldre i altres.

Avaluacions i preguntes

L'avaluació es realitza a partir d'unes proves ja planificades, que es corregeixen automàticament. La resposta a les preguntes formulades per part del professor es resolen a partir d'un fòrum que gestiona el professor. No es resolen individualment per impossibilitat vist l'alt nombre d'inscrits.

Les lliçons no són en streaming, sinó gravades prèviament, per tal que tothom hi pugui accedir quan consideri oportú. La UdG està fent les sessions de gravació en una aula especial, però a partir del curs vinent disposarà d'aparells tecnològics específics a cada facultat per a gravar les lliçons amb molta més facilitat. Els vídeos es mantindran en un repositori.