La Universitat de Girona (UdG) oferirà el curs vinent sis dobles titulacions. Es tracta d'una modalitat nova que impulsen per tal d'oferir als estudiants una formació més àmplia per tal de garantir que tinguin més opcions de feina un cop acabin els estudis. En la línia d'abocar esforços per obrir el ventall d'opcions per als estudiants, dues facultats (la de Turisme i la d'Econòmiques) inicien intercanvis d'alumnes i professos amb la Xina i, en el cas de Turisme, també amb Rússia. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha alertat que no poden assumir "retallades importants" perquè en els dos últims cursos han patit una davallada de pressupost del 18%. "No podem ni volem", ha manifestat.

La Universitat de Girona ha presentat aquest matí les novetats per al curs vinent. Entre aquestes, destaca que per primera vegada la universitat oferirà dobles titulacions. Es una nova modalitat que permet als estudiants, fent un o dos anys més, sortir de la universitat amb dos títols sota el braç. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha explicat que han pres la decisió per tal d'oferir una formació "més adequada i obrir el ventall d'opcions" per als estudiants. D'aquesta manera, ofereixen una formació singular i específica amb la idea de garantir que aquests alumnes tinguin més sortides professionals.

Les sis dobles titulacions són la de Mestre d'Educació Infantil combinat amb Mestre d'Educació Primària -és una prova pilot que es farà a universitats de tot Catalunya-, titulacions en Biologia i Biotecnologia i en Biologia i Ciències Ambientals, Enginyeria en Tecnologies Industrials i Administració i Direcció d'Empreses (ADE) o Enginyeria Elèctrica i Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i també Economia combinat amb ADE.

El director de l'Escola Politècnica Superior, Joaquim Salvi, ha explicat que en el cas de la doble titulació d'ADE i Enginyeria Industrial han volgut donar sortides a la vocació de molts enginyers industrials que aspiren a dirigir empreses. "Era una petició que ens feien els propis estudiants", ha manifestat. La UdG és la primera universitat catalana que ofereix aquesta doble titulació, que arrencarà el curs vinent amb una quinzena de places.

Vocació d'internacionalització

La UdG també enforteix relacions amb països més enllà de la UE. Aquest és el cas de la Facultat de Turisme, que manté intercanvis de professorat i alumnes amb tres facultats russes amb qui s'han signat convenis de cooperació. Aquest curs, per primer cop, han estudiat Turisme a Girona cinc alumnes xinesos i, segons ha avançat la degana Dolors Vidal, aquest curs vinent en vindran més.

També estén llaços amb la Xina la facultat d'Econòmiques. La rectora, Carme Saurina, ha explicat que aquest estiu -durant tres mesos- hi haurà un grup d'estudiants que podrà fer les pràctiques en empreses xineses. "És un projecte molt enriquidor perquè coneixen una altra realitat laboral i també enforteixen les llengües", ha manifestat la degana.

També es fa una aposta decidida per l'anglès a la Facultat de Ciències on, per primera vegada, els alumnes de tercer i quart tindran una assignatura per mòdul que s'impartirà íntegrament en anglès. A la facultat de Medicina -de la qual el curs vinent sortiran els primers graduats- també usa l'anglès com a llengua única en diverses assignatures.

A la Universitat de Girona hi ha un 4% d'alumnes estrangers, una xifra que, en el cas dels Màsters, augmenta fins al 40%.

Geli, contra més retallades

La Universitat de Girona, com la resta d'universitats catalana, està a l'espera que el Govern aprovi els pressupostos d'aquest any per conèixer de quins diners disposa per al curs vinent. En els dos darrers anys, la UdG ha assumit una davallada del pressupost del 18% (un 16% fa dos any i un 2% en aquest curs) i la rectora, Anna Maria Geli, considera que ja han estat "prou solidaris" i que no poden retallar més.

"No volem ni podem assumir més retallades importants", ha avançat la rectora, que manté que només podrien gestionar una davallada entre un 1% o un 2%. Geli ha recordat que fa dos anys que les inversions estan aturades i, per exemple, el projecte de la nova facultat de Turisme ha quedat aturat. "Nosaltres no hi renunciem però som conscient que ara no és bon moment i no hi ha diners per començar obres noves", ha mantingut.

La UdG no té "pla B" si la Generalitat fa una retallada més important. "És que no ens ho plantegem, creiem que les universitats ja no podem reduir més", ha alertat la rectora, que ja avança que cap retallada ha d'afectar l'oferta acadèmica.