A les set de la tarda del dia 17 de gener de 1974, avui fa 40 anys, la Cambra de Comerç de l'avinguda Jaume I de Girona va acollir l'acte acadèmic d'inici de les activitats de l'aleshores anomenada Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica, precedent de l'Escola Politècnica Superior (EPS) de al UdG, un centre que avui compta amb prop de 10.000 estudiants.

"Èrem 12 alumnes, 5 professors i 3 persones d'administració i serveis", comenta Josep Arnau, director-comissari de la institució acadèmica naixent, i recorda que la mateixa nit es va celebrar un sopar al Fornells Park de Girona, on va quedar constituït el Patronat, presidit per l'empresari banyolí Andreu Agustí.

El rector de la Politècnica de Catalunya (UPC), universitat mare (aleshores encara UPB, Politècnica de Barcelona), Gabriel Ferrater, va instar a tenir cent estudiants en un any o tancar. "Vam aconseguir 120 estudiants després de donar 70 conferències", recorda Arnau.

La UdG té en calendari l'edició d'un llibre i altres actes commemoratius que s'anunciaran els propers dies. Josep Arnau rebrà la Medalla d'Or de la UdG en el marc d'aquesta commemoració.

Arnau recorda com un moment "entranyable" aquella llarga nit. Allà va arrencar, amb evident retard, el curs acadèmic 1973-74, primer amb els estudis d'Enginyeria Industrial, per anar-hi afegint després Agricultura, Arquitectura Tècnica i Informàtica (primer centre a Espanya). "La Politècnica i l'incipient Col·legi Universitar de Girona que dirigia Josep M. Nadal van sumar anys després massa crítica suficient per poder crear la UdG", conclou Arnau.