L'Ajuntament de Girona i la Universitat de Girona (UdG) s'han aliat per treballar per millorar el cicle de l'aigua. El calendari que s'han marcat és tenir fet un pla estratègic a finals d'any on es farà una radiografia de la situació actual i es proposaran actuacions per guanyar en eficiència i fer una gestió intel·ligent. A més, es buscaran fons europeus per cofinançar les millores. "Es tracta de planificar i prioritzar en què ens gastem els diners en la propera dècada per millorar el cicle de l'aigua", ha explicat l'alcalde, Carles Puigdemont, que destaca que Girona s'ha de posicionar com a referent en temes relacionats amb l'aigua.

La Universitat, per encàrrec de l'Ajuntament de Girona, farà un pla estratègic sobre el cicle de l'aigua a la ciutat. Es tracta d'analitzar com s'aprofiten els recursos, en què es pot millor o com es poden aprofitar millor les aigües pluvials. En definitiva, l'objectiu és detectar els punts on encara hi ha recorregut per guanyar en eficiència i aplicar les oportunitats que donen les noves tecnologies per millorar el cicle de l'aigua. "Ens hem de plantejar amb temps com minimitzar els efectes del canvi climàtic, per avançar-nos i que no ens agafin a contrapeu", ha destacat el vicerector de la UdG Ramon Moreno Amich.

Des de fa un temps, Girona ha fet del tema de l'aigua un dels puntals de la universitat. Al parc científic hi ha la seu de l'Institut de Recerca de l'Aigua i la universitat també participa del projecte internacional Campus d'Excel·lència en Turisme i Aigua. L'alcalde, Carles Puigdemont, ha destacat que la universitat disposa "d'un coneixement excel·lent" per poder fer una diagnosi de la situació actual i poder proposar millores. "Hem d'aconseguir que el pla estratègic sigui una eina indispensable perquè en una dècada situem Girona com a referent mundial en gestió de l'aigua en un país de la Mediterrània", s'ha marcat com a objectiu l'alcalde, que ressalta que el punt de partida de tot plegat és tenir present que l'aigua "és un recurs escàs i que cada vegada ho serà més".

Segons ha explicat el vicerector de la UdG Ramon Moreno, es tracta de tenir enllestit el pla estratègic abans d'acabar l'any per poder optar a uns nous ajuts que atorga la Unió Europea a projectes d'innovació estratègica. D'aquesta manera, les obres de millora que s'hagin de fer a la ciutat podrien rebre una part de diner procedent de fons europeus. "Tenim una oportunitat molt bona que no volem deixar escapar", ha defensat.

Tot i que les millores a fer les haurà de definir el pla estratègic, tant l'alcalde com el vicerector ja han apuntat alguns dels canvis que es podrien proposar. Per exemple, millorar la recollida d'aigües pluvials i separar-les de les aigües brutes per evitar que s'hagin de tractar unes aigües que ja són netes. Segons l'alcalde, la xarxa d'aigües pluvials i aigües brutes no està separada a tota la ciutat i aquesta és una obra que s'hauria de completar.

"Es tracta no només de pensar com captem l'aigua i com la distribuïm sinó també en com la reaprofitem, com captem millor les aigües pluvials, com reomplim els aqüífers", ha explicat el vicerector.