El Centre d'Estudis Olímpics (CEO) de la UdG ?-el primer de les comarques gironines, el tercer de Catalunya, i el primer que es crea a Catalunya des de 1993- s'ubicar+a a Banyoles. Depenent de la UdG, el centre -que va ser presentat ahir a la capital del Pla de l'Estany- s'ha creat amb la finalitat de fomentar la recerca i l'estudi en els camps de l'esport i l'educació. Segons els seus promotors, la constitució del centre afavorirà la participació de Banyoles en activitats acadèmiques conjuntes amb la xarxa de 31 Centres d'Estudis Olímpics d'altres universitats espanyoles i, també, amb les d'altres centres europeus.

L'acte de presentació va comptar amb Miquel Noguer, alcalde de Banyoles, Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Víctor López, director de la Càtedra d'Esports i Educació Física-Centre d'Estudis Olímpics de la UdG, Sílvia Font, vicerectora d'estudiants d'aquesta universitat, i de Jordi Congost, regidor d'Esports i Educació de Banyoles. L'alcalde de Banyoles va manifestar que "tenir la Càtedra d'Esports i Educació Física és una acte de justícia ja que Banyoles té forta vocació esportiva, amb el tret diferencial dels esports que es practiquen a l'Estany".

L'elecció de Banyoles com a seu del Centre d'Estudis Olímpics es deu al fet que és la ciutat on la Universitat de Girona té la Càtedra d'Esports i Educació Física i per la rellevància com a ciutat esportiva, amb activitats com ara el rem i el piragüisme. Així mateix es valora el teixit associatiu esportiu existent i que és una destinació turística esportiva.

És el tercer Centre d'Estudis Olímpics que hi ha a Catalunya, i treballarà en la divulgació, difusió i recerca de l'olimpisme conjuntament amb el Centre d'Estudis Olímpics de la Universitat Autònoma de Barcelona, creat el 1989, i amb el Centre d'Estudis Olímpics Joan Antoni Samaranch , creat l'any 1993. A l'estat espanyol hi ha 32 CEO.

El CEO de la UdG impulsarà un programa d'ambaixadors que actuarà com una xarxa estable d'experts col·laboradors provinents de diferents branques de les humanitats, ciències socials, ciències mèdiques i de l'esport. D'aquesta manera, el centre vincularà diferents Facultats i l'escola de Doctorat de la UdG. La condició de Centre d'Estudis Olímpics dóna accés al fons bibliogràfic sobre olimpisme del Comitè Olímpic Espanyol. Aquest fons s'ubicarà a la Biblioteca de Banyoles amb una doble catalogació, una per la Biblioteca i una altra per la Universitat de Girona.

El nou centre actuarà com aglutinador de diferents disciplines universitàries a través de la col·laboració amb les diferents facultats de la universitat, personalitats i altres entitats de Banyoles i la seva àrea d'influència, que ja va ser subseu olímpica dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 i té una llarga tradició organitzant grans esdeveniments esportius en rem, piragüisme, triatló, natació i ciclisme. La ciutat també disposa del segell de Turisme Esportiu i ha estat reconeguda com a Vila Europa de l'Esport 2015.

Durant els darrers deu anys, la Càtedra d'Esport i Educació Física, creada el 2005 de forma conjunta per la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Banyoles, ha dut a terme una activitat de formació continuada i de divulgació del coneixement en diferents àmbits esportius.