La Universitat de Girona oferirà el curs vinent onze dobles titulacions de màsters i graus amb universitat llatinoamericanes. El nou equip del rectorat va fer de la internacionalització un dels elements clau del seu programa. En els últims mesos, han estat diversos els viatges al continent llatinoamericà i ja s'han tancat acords amb cinc països (Mèxic, Colòmbia, Perú, Equador i Xile) i s'han fet contactes amb dos més (Argentina i Brasil). La xarxa de col·laboració de la UdG arriba a 37 universitats. El rector, Sergi Bonet, va defensar ahir en una roda de premsa convocada per presentar els fruits de la política d'ampliació de mercat a Sud-amèrica que "per cada euro invertit a internacionalitzar hi ha un retorn deu vegades superior". El 25% dels estudiants de màster i doctorat de la UdG són estrangers.

L'equip de govern de la UdG ha estat treballant per aconseguir teixir complicitats no només amb universitats de l'arc mediterrani i d'Europa en general sinó també fer el salt a l'altra banda de l'Atlàntic. Des de fa uns mesos, han estat diversos els viatges per conèixer delegacions d'altres universitats i aconseguir treballar plegats, especialment pel que fa a les dobles titulacions.

Aquesta modalitat permet a un estudiant de la UdG acabar la formació a Girona i viatjar a algun país llatinoamericà per fer algunes assignatures més d'un grau similar i aconseguir les dues titulacions. Això permet, per exemple, a un estudiant d'arquitectura de Girona poder viatjar a Mèxic i acabar allà estudis en enginyeria civil. D'aquesta manera, l'estudiant pot exercir als dos països sense necessitat d'homologar estudis.

Gràcies a aquests contactes, la UdG ja podrà oferir el curs vinent onze dobles titulacions de grau o màster amb universitats de Mèxic, Colòmbia, el Perú, l'Equador i Xile, per a les quals, segons dades ofertes ahir, ja hi ha 258 estudiants preinscrits, tots ells dels països sud-americans. A més, també s'han fet cinc viatges a l'Argentina i dos al Brasil per teixir allà també acords en aquesta línia.

Concretament els estudis que s'oferiran són un màster en Mechanics of Materials and Structures amb la Universidad Pontificia Bolivariana (Colòmbia); màster en Comunicació i Estudis Culturals amb la Universidad del Norte (Colòmbia); màster en Advanced Catalysis and Molecular Modelling amb la Universidad Particular Técnica de Loja (Equador); màster en Advanced Catalysis and Molecular Modelling amb la Universidad de Guanajuato (Mèxic); màster en Enginyeria informàtica amb la Universidad Nacional Autónoma de México (Mèxic); màster en Enginyeria del Disseny de Productes amb la Universidad de Monterrey (Mèxic); màster en Turisme Cultural amb la Universidad de San Martín de Porres (Perú) i màster en Dret de Danys amb la Pontificia Universidad Católica del Perú.

Pel que fa als graus, també hi haurà tres opcions de dobles titulacions: grau d'Arquitectura Tècnica amb la Universidad de Monterrey (Mèxic); grau d'Arquitectura Tècnica amb la Universidad de Talca (Xile) i grau d'Infermeria amb la Universidad Andrés Bello (Xile).

Actualment, el 25% dels estudiants nous de màster i del total d'alumnes de doctorat són estrangers. La voluntat de l'equip de ?govern és aconseguir un increment anual d'un 30% durant tres anys.

El rector de la UdG, Sergi Bonet, va defensar l'aposta que estan fent per la internacionalització i, concretament, a Amèrica Llatina.

Segons va explicar, cada euro que s'inverteix en aquestes missions per tancar acords hi ha un retorn deu vegades superior. Un dels factors que influeixen és el fet que els estudiants extracomunitaris han de pagar el preu íntegre dels estudis i, per tant, les matrícules que abonen són superiors a la resta.

El secretari general de la UdG i vicerector de Política Iberoamericana, Jordi Ferrer, va assegurar que aquests acords juguen a favor de la "contundent consolidació" de la UdG com una "universitat gran" que podrà "jugar a primera divisió".

"Els acords de dobles titulacions amb Iberoamèrica superen ja els de qualsevol altra universitat de l'Estat espanyol", va afegir.