El Llagostera ja sap que haurà de cobrir abans del 31 de juliol d´aquest any un capital social d´1.901.099,33 euros per poder-se transformar en Societat Anònima Esportiva i seguir competint a la Lliga Adelante, en cas que obtingui la permanència esportiva. La comissió mixta del Consell Superior d´Esports va enviar la notificació al club el 23 de gener, posant en marxa un comptador que s´esgotarà d´aquí a sis mesos. La quantitat fixada es va rebre amb satisfacció a Llagostera perquè, tal i com admetia la presidenta Isabel Tarragó, les previsions que havien fet inicialment apuntaven una xifra molt més elevada. «Ens preparàvem per haver de reunir uns tres milions d´euros i al final seran 1´9. És una quantitat important però esperem que la poguem assumir», va destacar la dirigent, que tot i no mostrar gaire les seves cartes no va amagar que durant els darrers mesos han estat treballant a l´ombra per trobar els recursos que ara els faran falta per afrontar aquest pas capital per a la supervivència en el futbol professional.

Dels quatre clubs que la temporada passada van pujar a Segona A, Llagostera, Albacete, Leganés i Racing, el gironí és l´únic que no era SAE i, per tant, el que ha de cobrir aquest tràmit en els mesos que resten per acabar la temporada. El timing, a partir d´ara, és força clar: el club, en principi, no està obligat a convocar cap assemblea informativa als socis perquè aquests ja van donar conformitat a iniciar la transformació el maig de 2013, quan encara els blaugranes competien a Segona B. En un parell de setmanes Tarragó pensa que ja es podrà obrir el primer tram per a la compra de títols, obert en exclusiva als abonats, per seguir posteriorment amb les altres fases, que culminen amb una oberta a qualsevol persona interessada en invertir en l´entitat.

«Hem de mirar els preus i el sistema», va manifestar la presidenta del Llagostera, preguntada per quan costaria cada acció. La voluntat del club és fixar una quantitat assequible per afavorir que la massa social prengui partit d´aquest repte. També caldrà parar atenció a com es poden repartir les majories en la nova SAE i si Tarragó i Oriol Alsina, les ànimes mater del projecte, es fan amb el paquet majoritari de participacions. D´altra banda, l´entrada el setembre passat a la directiva del controvertit Enric Flix, l´empresari que va fer desaparèixer la UE Figueres l´any 2007 traslladant-ne la SAE a Castelldefels, es va interpretar en aquell moment com un moviment estratègic de cares al procès de transformació i, en aquest sentit, també podria tenir un paper destacat a l´hora d´adquirir accions i ajudar a cobrir el capital social establert. En el fons, el Llagostera, sense deutes, és un caramel per als inversors si salva la categoria perquè disposarà d´una plaça en el futbol professional net de càrregues.

El Llagostera va donar el tret de sortida al procès de transformació en SAE el maig de 2013, amb l´equip encara a Segona B. La idea era formalitzar la transformació de manera voluntària -com farà ara l´Olot- per tal d´estar preparats en cas d´un hipotètic ascens a l´elit. Durant la temporada 2013/14 el club va estar a l´espera de la xifra que li havia de fixar el Consell Superior d´Esports però finalment aquell procès es va anular. Els blaugranes van ascendir a Segona A el juny de l´any passat i, per tant, calia començar de zero. Finalment fa una setmana el club va rebre la resposta definitiva del govern i necessitarà poc menys de dos milions d´euros per convertir-se en Societat Anònima.

Anteriorment, l´esport gironí ha viscut la transformació en SAE d´altres entitats, amb resultats ben poc reexits. En futbol el Figueres i el Palamós van cobrir el procès per poder jugar a Segona A entre finals dels 80 i principis dels 90. Tots dos clubs militen ara a Tercera divisió. La Unió es va haver de refundar a Tercera regional per obra i gràcia d´Enric Flix, mentre que el degà va adormir la SAE (i els seus deutes) aprofitant que no milita en categories professionals. El Girona es va transformar l´estiu de 2009 amb penes i treballs i ara arrossega 6 milions d´euros de deute i està en vies de sortir del concurs de creditors. També és a punt de concretar-se la venda del club, que passaria a mans d´un inversor argentí.

L´exemple del bàsquet tampoc va ser gens bo. El CB Girona va militar 20 anys a la màxima categoria, la Lliga ACB, i fins i tot va guanyar un títol europeu (FIBA Cup). El 25 de juliol de 2008, però, va fer fallida pels problemes econòmics.