Amics, excompanys, col·legues de professió i demà també rivals. Quan Oriol Alsina, llavors director esportiu del Girona, li va trucar a princips de març del 2014 per oferir-li fer-se càrrec de la banqueta de Montilivi, la carrera de Pablo Machín va fer un tomb. Es feia càrrec d´un equip que tenia tots els números de la rifa i més per baixar a Segona B i més d´un li va recomanar que no ho fes per res del món perquè podia afegir un descens al seu historial. El sorià tenia 12 partits per endavant per intentar el miracle. No només ho va aconse­guir amb una permanència assolida la darrera jornada contra el Deportivo, sinó que la temporada ­se­güent, la passada, va deixar l´equip a un pas de pujar a Primera. Dos cursos i uns números excel·lents que l´han dut a ser un dels tècnics més reconeguts de la categoria.

Els camins de Machín i Alsina es van separar tres mesos i mig després de l´arribada del sorià a Montilivi quan el maresmenc, arran de l´ascens del Llagostera a Segona A, va decidir deixar el Girona i quedar-se al club de la seva vida. Des de llavors i amb els dos clubs a la mateixa categoria, Machín i Alsina han passat a ser rivals. ­Diumenge es tornaran a veure les cares en el derbi gironí després dels dos de la temporada passada que van caure del bàndol blanc-i-vermell. «Serà difícil que gent que hagi compartit tan poc temps junts treballant pugui tenir l´afinitat i el feeling que vam tenir nosaltres dos, almenys per la meva part», reconeixia ahir Machín en la trobada d´entrenadors abans del derbi de demà. Va ser una retrobament afable, amè i cordial entre dos excompanys que van recordar a la llotja de l´estadi la festa de celebració de la permanència 2013-14. «Si segueix treballant com fins ara, el premi tant en l´àmbit individual com col·lectiu li arribarà més aviat que tard», deia Alsina.

Tant Machín com Alsina es van fer un tip de raspallar-se i enumerar les virtuts l´un de l´altre però tots dos van coincidir en una cosa: demà no hi haurà amics. «Li desitjo el millor, no només a ell sinó també al Girona sempre que no jugui contra el Llagostera», assegura el d´Arenys, que destaca que el conjunt blanc-i-vermell és el que més veu perquè hi ha Machín i perquè és el Girona». «Desitjo que guanyin sempre menys diumenge», reitera. De la seva banda, Machín va voler elogiar la tasca d´Alsina. «Té merescut el reconeixement, independentment que tingués abans el carnet, pel que ha fet amb tots els ascensos», deia. En aquest sentit, Alsina viurà el seu primer derbi contra el Girona com a entrenador oficial del Llagostera, ja que el curs passat, el tècnic era Lluís Carrillo. «No canviarà gens de l´any passat», destaca. «Fa 12 anys que faig exactament el mateix», recorda.

Malgrat la forta tensió que hi va haver al derbi de la segona volta de la temporada passada, Machín no desitja que els dos clubs tin­guin una rivalitat extrema. «La temporada passada ens va anar bé a tots dos i continua desitjant que li vagi també bé aquesta al Llagostera. Tant de bo, tot i els derbis, els dos clubs siguin agermanats i no pas enfrontats», deia.

El mal començament de temporada del Llagostera l´ha dut a ser el cuer de la categoria després de cinc jornades. Aquest fet, afegit a la victòria del Girona al Nuevo Tartiere (1-2), fa que demà a Montilivi el conjunt local, sobre el paper, sigui favorit. «Sabem que serà molt difícil però ho intentarem. Hauran de demostrar que són millors que nosaltres», subratlla Alsina, que treu ferro al fet de ser un derbi. «Són tres punts com qualsevol altres».