Clar i català. Com és habitual en ell. Sense mitges tintes. Així s'expressa Oriol Alsina. Entre José Sánchez Moragón i Nico Ratti s'han anat repartint els minuts en absència del lesionat René Román, però aquest dilluns sembla que el panorama canviarà de nou i el tècnic del Llagostera tornarà a donar la titularitat al gadità. Simplement perquè, com considera Alsina, René «és un dels millors porters de la categoria. Ratti i Moragón entrenen bé, però no són René i quan aquest estigui al cent per cent, serà el nostre porter titular». D'aquesta manera, els blaugrana intentaran assaltar aquesta jornada el nou San Mamés, on debutaran i on també miraran d'aconseguir la primera victòria a domicili de la temporada. Ho faran amb René i deu més.

Si no hi ha cap canvi de darrera hora, serà l'andalús el que tornarà sota pals perquè «és el nostre porter titular». Durant aquesta setmana, René s'ha entrenat a la perfecció, sense problemes i queda clar que serà la gran novetat de l'onze titular de dilluns. L'exjugador del Jaén s'ha perdut els últims 8 partits de Lliga, comptant també el de Copa disputat al camp del Saragossa, i tornarà a escena per ocupar la porteria del Llagostera gairebé dos mesos després de lesionar-se a albacete el passat 13 de setembre. Segons Oriol Alsina, Moragón i Ratti tenen la seva total confiança i treballen bé, però a l'hora d'escollir a un dels tres porters que té en nòmina, no hi ha color:?René Román està un esglaó per sobre de la resta. Per enèsima vegada des que el té a les seves ordres, Alsina va qualificar el gadità com «un dels millors porters de la categoria. Ara mateix està per sobre de Ratti i Moragón i no puc amagar que quan estigui al cent per cent serà ell el que jugarà». Això sí, va voler frenar en sec, assegurant que «desconec si ho estarà per dilluns, però ell és el nostre porter titular, sense oblidar que si passa per un mal moment, Ratti o Moragón tenen qualitat de sobres per substituir-lo i competir a Segona A».

Finalment, va reconèixer que ara que recupera molts efectius, «no és fàcil gestionar qui entra o surt de la convocatòria, però, disposar d'una plantilla àmplia ens ha permès passar dues eliminatòries de Copa i per mi, benvingut el problema d'haver de triar».

Un rival directe

Aquest dilluns, el flamant i espectacular camp del Bilbao Athletic viurà un duel directe entre dos equips situats en zona de descens i que arriben a la cita amb les primeres urgències de la temporada. El nou ascendit filial basc ha tornat a la categoria de plata del futbol espanyol després de 19 anys d'absència de la mà de l'exjugador de l'Athletic Club José Ángel 'Cuco' Ziganda. El teron del Bilbao Athletic a Segona A, però, no està resultant positiu i després d'onze jornades els katxorros només han aconseguit 9 punts i 2 victòries, totes elles a casa:?3-1 contra el Mallorca i 1-0 amb l'Alcorcón. El rival dels gironins fa 6 partits que no guanya i ocupa la penúltima posició. Però la situació dels d'Alsina tampoc és per llançar coets. Són vintens, una plaça per damunt dels bascos i amb només un triomf més. Per tot plegat, el duel de dilluns agafa un caire de transcendència, tot i que encara queda un munt de Lliga per endavant.

Ahir, en la tradicional roda de premsa prèvia, Alsina admetia que la setmana se li ha fet «llarga» a la seva plantilla «perquè venim d'una derrota a casa i no ho podem arreglar fins dilluns». El d'Arenys de Mar, però, també hi veu el costat positiu perquè tenir tants dies per treballar «ens permet recuperar jugadors i treballar a llarg termini». El Llagostera visitarà «un dels millors camps d'Espanya», on intentarà aprovar l'assignatura pendent d'aquesta temporada, que no és altra que guanyar d'una vegada per totes a domicili, on fins ara el balanç és prou dramàtic:?un empat i 4 derrotes;?una d'elles, el dolorós 6-1 de fa 15 dies al camp de l'Alcorcón. «Jugar a San Mamés ens fa molta il·lusió, però no deixa de ser un partit més, que considero d'extrema dificultat». El tècnic destaca l'alt nivell d'un conjunt que, tot i ser el penúltim classificat, «és el segon menys golejat (9 gols en contra) juntament amb l'Osasuna i el Ponferradina. També els costa fer gols, però són perillosos perquè generen moltíssimes ocasions de gol. Crec que aniran de menys a més. Mereixen estar més amunt d'on són», si bé va desitjar que el punt d'inflexió no els arribi aquesta jornada. «Esperem que no els comencin a sortir les coses contra el Llagostera!».

La inexperiència a la categoria i la joventut de molts jugadors del Bilbao Athletic són factors que poden jugar a favor del Llagostera, però, Alsina s'encarregava d'advertir ahir que l'equip del 'Cuco' Ziganda els generarà moltes dificultats perquè «ens enfrontarem al segon equip que més corre de la categoria, que utilitza un 4-4-2 molt semblant al nostre sistema, molt treballador. Guanyar totes les lluites individuals serà clau per sumar els tres punts».

Com guanyar a San Mamés?

La «intensitat», el «treball» i també el «sacrifici» són els tres ingredients que Oriol Alsina espera veure del seu equip per intentar tornar del País Basc amb un bon botí. «Si apliquem això, el Llagostera sempre pot igualar la màxima qualitat que pot arribar a tenir el nostre rival». Dilluns hi haurà una nova final per als blaugrana;?no pas la primera, perquè aquest és el pa de cada dia d'un club modest com el Llagostera. Qüestionat per si a San Mamés l'equip afronta un partit de moltes urgències, Alsina va respondre que «per a nosaltres tots els partits són una final i ara més que mai, perquè es dóna la circumstància que al Bilbao Athletic el tenim just per sota de la classificació».

La irregularitat mostrada pels gironins en aquest primer quart de temporada és quelcom que vol arreglar. És per això que el tècnic posava ahir aquest exemple:?«Si en comptes de les dues victòries a la Copa les haguéssim aconseguit a la Lliga, ara mateix ocuparíem places de play-off d'ascens.