Els sis punts de diferència que hi ha ara entre el Llagostera i la permanència són la màxima distància que ha tingut mai l'equip d'Oriol Alsina amb els llocs de salvació en aquests dos anys a la Lliga Adelante. Que els blaugrana ocupin la zona de descens no és cap novetat perquè la temporada passada hi van conviure força jornades a la primera volta i en l'actual aquest ha sigut majoritàriament l'hàbitat natural. El que comença a ser preocupant és el forat que s'està obrint entre la permanència, que ara marca el Mallorca, amb 23 punts, i el Llagostera (17), agreujat per la mala ratxa de resultats que acumula l'equip: 4 derrotes en els 4 partits de 2016 i cap victòria des del 2-0 sobre l'Osca en la quinzena jornada que, precisament, va coincidir amb l'últim cop que els gironins, tot i ser dinovens, en posicions de descens, tenien els mateixos punts que la zona de salvació.

Els blaugranes van tancar el 2015 amb un empat sense gols contra el Mirandés que els deixava a dos punts de la permanència. Quatre partits més tard aquesta diferència ha passat a ser ja de sis punts, després de no haver-ne pogut guanyar cap dels últims dotze disputats contra Almeria, Leganés, Saragossa i Osasuna. En cada un dels últims quatre partits la diferència sobre els llocs de permanència s'ha anat eixamplant: després de caure a Almeria eren tres punts, van passar a quatre pel 0-1 contra el Leganés, a cinc en caure a Saragossa i diumenge ja eren sis després del 3-0 de Pamplona. No cal ni dir que derrotar el Lugo aquest dissabte al Nou Estadi Palamós Costa Brava resulta una obligació per no fer més grossa la ferida.

Aquesta temporada, abans d'aquesta pèrdua progressiva pels mals resultats de 2016, el Llagostera havia arribat a tenir la permanència a quatre punts després de la dotzena jornada, coincidint amb la derrota per 2-0 a San Mamés contra el Bilbao Athletic. Tres partits més tard, el triomf sobre l'Osca, l'últim que ha aconseguit el Llagostera aquesta temporada, els permetia igualar-se amb la zona de permanència abans de tornar a començar una davallada que de moment no s'ha aturat.

La temporada passada mai el Llagostera va estar tan lluny de la permanència. En la novena jornada hi va caure per primera vegada a conseqüència de l'1-4 encaixat contra el Mallorca i que va representar la destitució de Santi Castillejo i el retorn de la dupla Lluís Carrillo/Oriol Alsina. La màxima diferència que els blaugrana van arribar a tenir respecte a la permanència va ser de tres punts. La reacció va arribar a partir de la jornada 24: una victòria per la mínima sobre el Recreativo (1-0) va obrir una espectacular ratxa d'imbatibilitat que va treure el Llagostera del descens i el va deixar a tocar del play-off d'ascens. Els blaugranes van acabar la lliga amb 57 punts, tretze per sobre del descens.

El gran handicap del Llagostera aquesta temporada s'ha de buscar en el pèssim rendiment a fora (un punt), un rèdit que no s'ha pogut compensar de cap manera amb els números com a local (16), els mateixos que ha fet el Girona.