Orlando Ortega, nascut a prop de l'Havana fa 24 anys i nacionalitzat espanyol, va aconseguir la medalla de plata a la final de 110 metres tanques i va tornar Espanya al medaller olímpic en atletisme, del qual faltava des dels Jocs d'Atenes del 2004. El plusmarquista va cometre un petit error en la sortida que el va deixar lleugerament enrere, facilitant la victòria del favorit, el jamaicà Omar McLeod (13.05), encara que després va anar avançant rivals fins a creuar la meta en segon lloc, amb 13.17.

Espanya aspirava a aconseguir la seva primera medalla en una prova en la qual mai havia arribat més amunt del setè lloc. I per això comptava amb un atleta competitiu, nascut a l'Havana i nacionalitzat espanyol el 2015.

Ortega havia estat sisè a Londres 2012 amb l'equip cubà i va progressar fins a ser el més ràpid del món el 2015 (12.94).

El mateix Ortega va assegurar que es va deixar la pell a la final i la medalla de plata li sembla or amb rècord mundial. «Vaig prometre abans de sortir que donaria el millor de mi i m'he deixat la pell per aquesta medalla de plata, que em sembla d'or amb rècord mundial". El protagonista destaca també que «en passar la desena tanca m'he vist en posició de medalla ihe anat amb tot fins a la meta. Quan m'he vist segon a la pissarra no ho podia creure», va observar.

La ciutat valenciana d'Onti?nyent, on viu i s'entrena l'atleta cubà nacionalitzat espanyol, homenatjerà Orlando Ortega quan aquest torni dels Jocs de Rio, després de l'èxit aconseguit amb el subcampionat olímpic.