Corresponsal de TV3 a Washington entre els any 1997 i 2001, el gironí Ramon Rovira és probablement una de les persones que més coneixen el caràcter nord-americà i que millor poden analitzar les eleccions de dimarts vinent.

Diuen que en les enquestes s'han de restar 6 punts a Obama a causa de l'efecte Bradley, és a dir, que molts oculten que no el votaran per ser negre.

Efectivament, això li va passar a Bradley en presentar-se a governador de Califòrnia , que la gent es va comportar de manera molt dieferent a les enquestes. Però des de 1982 les coses han canviat molt als EUA. Pot tornar a passar, especialment al sud, però crec que no de manera que pugui significar un tomb tan impressionant. De tota manera, als EUA no es pot dir res fins el recompte de vots, i encara podria haver-hi una sorpresa. Però jo no hi compto.

Hi ha molt racisme en aquella societat?

Sí, i tant. Pensi que l'esclavitud es va abolir als EUA fa 143 anys, mentre que la segregació a les escoles es va acabar només l'any 1954. Els patrons culturals dels majors de 60 anys encara es basen en el període del racisme.

Sarah Palin ha sigut un Manuel Pizarro a l'americana?

El que és segur és que Sarah Palin és una de les raons per les quals McCain ha anat perdent pistonada. N'hi ha d'altres, com que McCain és el pitjor enemic de si mateix, ja que el seu caràcter volcànic fa difícil que la gent el voti en circumstancies difícils com les actuals.

Obama té bona imatge. Però Kennedy també, i va ser el de Bahia Cochinos, la crisi dels míssils i l'entrada a fons al Vietnam.

Obama és una extraordinària operació d'imatge, però les seves propostes tampoc no em semblen res de l'altre món. És una esperança de canvi...però tot el que signifiqui un canvi respecte als darrers vuit anys porta il·lusió. Que en un país amb una depressió econòmica brutal i embolicat en dues guerres impopulars -Afganistan i Iraq-, només porti 6-7 punts d'avantatge, significa que no és un candidat extraordinari. Tenint-ho tot a favor, tampoc no ha sigut la alegria de la huerta.

Com explica que en un país tan avançat la religió sigui tan important, fins i tot en la campanya?

És un país fundat per calvinistes que arribaven a la nova terra. Als EUA la religió no és un factor aliè a la vida habitual, com és per molta gent d'Europa, sinó que és un element troncal de la vida de les persones. Per això els candidats han de demostrar que són creients i que practiquen la seva religió.

La campanya ha acabat reivindicant allò d'"és l'economia, estúpid"?

Exactament. És que és així, quan et toquen la butxaca la resta té importància relativa.

La crisi per tant ha afavorit Obama?

Sense cap dubte. Aquesta crisi és per a Obama l'equivalent al Pearl Harbour per a Roosevelt, que va ser capaç de dinamitzar el país entorn d'un projecte, en aquest cas a causa d'una agressió militar.

Bush ha sigut tan nefast?

Ha sigut un mal president que ha tingut la mala sort de patir l'atemptat de l'11-S i la part més dura de la crisi econòmica. Clinton també era un saltataulells, però no va tenir aquesta mala sort.

Diu Gore Vidal: el 50% dels americans no llegeix diaris; el 50% dels americans no vota. Esperem que sigui la mateixa meitat.

(Riu) En el cas dels diaris no crec que sigui cert. El que passa és que segur que no llegeixen els mateixos diaris que Gore Vidal.

Canviaran les relacions amb Espanya si guanya Obama?

En política internacional, qui sembra vents recull tempestats. Si fas un lleig a algú no pots pretendre que aquella persona ho oblidi. I Biden, que va de vicepresident amb Obama, al senat va criticar molt durament Espanya per la retirada de les tropes a Iraq, sobretot per la manera com ho va fer.