El sector dels apartaments de lloguer fa anys que reivindica a les administracions que posin ordre en un mercat en què la majoria de l'oferta és al·legal, quan no directament il·legal. El president de la patronal (ATA) insisteix en aquesta necessitat.

De quants apartaments en situació irregular estem parlant a les comarques de Girona?

En aquests moments és impossible tenir-ho calculat, de cap de les maneres. I menys des que, amb la Llei de l'Habitatge, per ser legals -entre cometes- cal disposar d'una llicència municipal. Quan no hi ha ni un sol ajuntament que n'atorgui.

Però per fer-nos-en una idea aproximada: pot aventurar un percentatge dels que estan situació legal?

Doncs a causa d'aquest canvi que ha provocat la llei, jo diria que en aquests moments tots els apartaments de la província de Girona són al·legals.

A part d'això, com pot subsistir una indústria amb tan elevada pirateria? Per molt menys les discogràfiques han posat el crit al cel.

Si subsistim és sobretot perquè oferim bon servei, comoditat. Aquesta és la gran diferència entre els que formen part d'ATA i els altres. És a dir, entre els que abans del canvi en la llei érem legals i els que no eren... perquè ara formalment tampoc no ho som nosaltres. Ara bé, potser la resposta a la seva pregunta seria que com que desgraciadament portem una lluita permanent i contínua -sempre hem volgut ser legals-, ja ens hem adaptat a aquest mitjà de competència deslleial.

Perquè ens entenguem: ara els apartaments de lloguer depenen d'Habitatge i no de Turisme, no?

Sembla que estiguem en contradicció amb la mateixa administració, i això no s'entén. És a dir, que Turisme de Catalunya gasti diners a fer campanyes per atreure turisme -que és el que ha de fer- i després resulti que un 80% dels turistes -que són els que usen apartaments- no estiguin formalment dins del món turístic sinó que ens reguli Habitatge, és una gran incongruència. Aquesta és la nostra lluita. Després d'anys insistint que volíem una regularització del sector i donant-nos llargues, al final ens passen a Habitatge.

Amb quins arguments?

La meva opinió és que com que només a Girona estem parlant de 575.000 lllits, ho veuen tan gros que no s'hi atreveixen. No tenen la capacitat ni la voluntat de regularitzar-ho i fan que se n'encarregui Habitatge, així la pilota passa als ajuntaments i ells ja es donen per satisfets. El problema és que Habitatge no ens sent seus. I nosaltres volem ser de Turisme.

Massa administracions i massa departaments en un sol país?

Evidentment és així. Però en el nostre cas ha succeït que Turisme no se'n sortia i ho ha passat a Habitatge. I això no pot funcionar així, l'administració ha de ser responsable i coherent. No pot fer deixadesa de les seves funcions, i la Conselleria i la direcció general han de tenir cura de tot allò relacionat amb el turisme.