El grup Irregolare, format per Eva Coll, Marta Bramon, Nicolau Rubio i David Marcè, duu a terme projectes i activitats que fomentin els drets de ciutadania i la igualtat d'oportunitats. Recentment ha organitzat FemCurt, el festival de cinema social de Banyoles.

En cinema el tamany no importa?

Els motius pels quals vam crear el festival ja donen resposta a aquesta pregunta. El nostre principal objectiu era lligar la cultura amb les problemàtiques socials, i el mitjà audiovisual serveix per fer arribar a la societat realitats que sovint queden ocultes. Per tant, el festival de curtmetratges és sobretot una "excusa" per treballar el nostre objectiu. Per exemple, ens estem plantejant que l'any que ve sigui una mostra de teatre social.

Tenen uns objectius ben actuals: Càrites, La Sopa...cada cop tenen més gent.

Exactament, es tracta de fer veure que hi ha situacions com aquestes, que potser la gent desconeix o no coneix bé. Combinant cultura i necessitats socials es poden assolir molts objectius, com hem comprovat nosaltres mateixos. A través de la cultura és possible incidir en la societat.

El títol del festival, FemCurt, podria prendre's per una referència a l'actual crisi i a la dificultat per arribar a final de mes.

Sí, però FemCurt vol dir essencialment "animeu-vos, participeu-hi", i sobretot, que no hem de fer curt d'una cosa molt necessària que es faci, com és el cinema social.

Fem curt en solidaritat?

Fem curt en qüestions de solidaritat i també fem curt a l'hora d'observar la realitat que tenim a prop. És més fàcil girar els ulls cap a un altre costat, i així no ens sentim culpables. El que intentem amb el festival és justament que la gent no giri els ulls i si pot fer alguna cosa, que la faci.

Segur que els diuen cumbaiàs i que prou problemes té cadascú per preocupar-se dels altres.

Que ens diguin cumbaiàs ens és indiferent, nosaltres tenim uns ideals i per això vam crear Irregolare.

A les comarques de Girona hi ha més racisme del que s'admet?

Jo em moc dins l'àmbit social, i em sorprenc que en ple segle XXI encara hi hagi persones que pensen com pensen. Hi ha persones que creuen que per tenir el color de la pell de determinat color són d'una raça superior. Però que quedi clar que no crec que sigui un problema de les comarques de Girona, sinó de la nostra societat. És una llàstima, ser racista, perquè es perden una part molt bona de la realitat.

S'hauria d'utilitzar més com a eina social, el cinema?

Ho hem comprovat en el festival, quan en acabar la gent ens deia que tot i les coses tan dures que havien vist, eren incapaços de marxar abans. Cada curtmetratge els explicava uns fets que potser no s'havien parat a pensar. Aquest és l'objectiu, i això és el millor que té el cinema. És bo que el cinema entretingui, però també és molt important la funció social que pot exercir.