Format en enginyeria d'organització industrial, Joan Mitjà (Girona, 1947) és el responsable tècnic i de continguts de Giromus, el primer portal temàtic sobre els recintes museístics que estan situats a la demarcació gironina. La iniciativa va rebre el primer premi del concurs convocat per diaridegirona.cat a fi de trobar la millor web de les comarques de Girona.

Per què impulsa Giromus?

Inicialment, el projecte era fer un portal sobre diferents àmbits de les comarques de Girona. Un dels quals era els museus. Però vaig tematitzar l'espai web en aquesta darrera opció. El primer de juliol de 2005 vaig "penjar", per primer cop, un contingut estructurat. Ara hi ha 148 museus i col·leccions. I en falten.

Jordi Pujol és un dels col·laboradors.

Em vaig posar en contacte amb ell, a través de la fundació, i li vaig demanar un text sobre Queralbs. Em va dir que sí. Va passar molt de temps i vaig pensar que se n'havia oblidat. Tanmateix, finalment, va complir amb el compromís. Tinc constància que li atrau molt el Ripollès.

Faré, si em permet, d'advocat del diable. Per a què serveix un museu?

És un mirall de la cultura. En el concepte més ampli. Girona té col·leccions úniques a Europa. Per exemple, els fons de màquines de cosir i escriure del Museu de la Tècnica de Figueres. O la col·lecció Escubedo-García, a Palol de Revardit, sobre aparells de ciència. Té unes peces sobre els principis de l'electricitat o la física extraordinaris. I gramòfons... També la col·lecció de Tomàs Mallol...

És bona l'atomització temàtica dels museus situats a la demarcació?

A vegades, és difícil catalogar un museu només una temàtica concreta. La diversitat ha provocat que alguns cementiris estiguin considerats com a museus. El cas més clar és el de Lloret de Mar.

Potser Internet canviarà els hàbits de consum cultural...

La Xarxa fa una funció primera de difondre informació. Això permet que es "visualitzin" museus que, després, poden ser visitats físicament. A excepció del museu de Radio Liberty. Dissortadament, ara no podem tenir un museu excel·lent amb el material tècnic. Hem perdut una oportunitat.

Els museu gironins, es promocionen bé a través d'Internet?

Tenir una web efectiva implica despeses rellevants. Hi ha museus que disposen d'un espai molt desenvolupat (continguts...). Les webs d'equipaments que estan gestionats pel sector públic també solen ser adequades. Alhora, també n'hi ha que no tenen. Un informe de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) explicita que Giromus facilita la promoció d'equipaments que no tenen web. Hi ha feina a fer.

Permet cercar nous públics?

És un nou canal de comunicació i que possibilita la difusió de continguts més amplis que els tradicionals. Cada vegada més, els usuaris d'Internet pertanyen a diferents franges d'edat. Això és tasca de l'Administració.

Sobre la regularització d'Internet...

El control hi és en continguts delictius. Amb una normativa legal i equips especialitzats als cossos de seguretat. Però la llibertat és bàsica. I no sempre és així. "Youtube" és prohibit a Turquia.