Entre la molta immigració que hi ha a Catalunya, la cubana és una de les que més està creixent els darrers anys. Cubanos en Catalunya és una entitat que es defineix apolítica i que intenta integrar els cubans a Catalunya sense que perdin les seves arrels

Què tenen les mulates, que als catalans tornen bojos?

Ha, ha, primerament el color de la pell. A més, la cubana es caracteritza per ser molt atractiva, amb un cos molt voluptuós -natges prominents, pits pronunciats- i molt afectuosa. I tots els cubans portem l'alegria a la sang.

Com s'aconsegueix estar sempre alegre vivint en la pobresa?

Precisament, com que no ens podem posar gaires objectius de cara al futur, allà vivim el dia a dia. Aquí vostès pensen molt en el futur; allà com que no tenim gaire res ni sabem què tindrem demà, disfrutem el moment. Si només tenim cinc euros els disfrutem, i ja veurem demà què tindrem.

Què és el que més es troba a faltar aquí de Cuba?

Els costums, les tradicions, el mateix clima... Quan un cubà va a viure en un altre lloc del món, sempre està plorant.

Ara fa just 50 anys de la Revolució. Què expliquen els avis cubans d'aquella època?

Jo diria que més del 90% de la gent gran està molt agraïda a aquesta dictadura-com en diuen vostès aquí- ?perquè ha comportat moltíssims canvis. Ha eliminat l'analfabetisme, ha disminuït molt la mortalitat infantil...

És que els avis van viure l'etapa anterior. Però els joves com vostè què en pensen?

Jo estic molt agraït a la revolució cubana, em va donar l'oportunitat d'estudiar i tenir una carrera universitaria. Però entenc que la joventut cubana d'avui dia necessita un espai més ampli on pugui desenvolupar-se. Actualment Cuba pateix l'època de més escassetat i la joventut és la que més pateix la situació, perquè falten moltes coses. La qual cosa no significa que no estiguem agraïts a la revolució. Seguimos luchando, com diem els cubans.

O també : Patria o muerte!

Venceremos!

Però vostè bé va marxar de Cuba.

Perquè es va donar el cas que em vaig casar amb una gironina. De tota manera jo era entrenador de taekwondo i ja tenia previst anar a un altre país a treballar, perquè Cuba té convenis amb diversos països als quals envia metges, professors i entrenadors esportius. Són les úniques opcions per marxar del país.

O fugir a Miami.

Allà hi ha uns 3 milions de cubans, però jo mai vaig pensar anar-hi. Una gran part d'aquests milions estan contra la revolució, però també n'hi ha que hi estan a favor, encara que no se'n parli tant.

Què explica als seus amics catalans?

A molta gent d'aquesta societat capitalista els dic que haurien de visitar Cuba. Veurien que tot i ser del tercer món estem per davant en moltes coses, com salut i educació. En això no tenim res a envejar.