L'empresa belga Sylva-Van Hulle ha rebut el guardó "Cultivador de l'any", que la distingeix com la indústria de vivers de plantes més prestigiosa del món. El seu responsable va ser a la fira del sector que es va celebrar a Girona el cap de setmana passat.

Diuen que a la vida és més important la llavor que el fruit.

És així en la vida i és així, per descomptat, en el camp on em moc jo. Si vols aconseguir coses, primer has de plantar una bona llavor.

Martin Luther King va dir: "Si sabés que demà s'acaba el món, avui encara plantaria un arbre".

És una gran frase, i segur que la va dir de debò, perquè els arbres són éssers que ens sobreviuran a tots. Hi ha algunes espècies que són encara d'èpoques molt primitives.

Com porta allò de plantar un arbre, tenir un fill i escriure un llibre?

Desequilibrat, perquè de fills en tinc tres, i d'arbres em penso que n'he plantat milions. Ara miraré de trobar temps per escriure un llibre que expliqui la llarga relació de la meva família, els Van Hulle, amb els arbres (riu).

Les plantes en viver són com els animals en zoològics?

Nosaltres ajudem els arbres, perquè a la natura n'hi ha molts que moren quan són febles. Nosaltres els protegim fins que són prou forts per desenvolupar-se sols, i després els "deixem en llibertat". Nosaltres som com la casa materna, per als arbres.

De la seva empresa s'elogia la cura pel medi ambient. És aquesta una batalla perduda?

Penso que no. Nosaltres lluitem i continuarem lluitant per un món millor, més ecològic.

Per què l'home és nociu per a la natura?

Per l'economia, perquè a l'home el mou sobretot l'afany de lucre. Però penso que això canviarà i valorarem més la natura. Tornarem al principi, això d'ara no pot durar gaire més.

És vostè dels que parlen a les plantes?

No arribo a tant, però és cert que a les plantes se les ha de tractar bé, amb molta delicadesa. De fet, sovint quan dormo penso en els arbres, també somio en ells.

Tenen ànima, sentiments?

No crec que tinguin ànima, però això no significa que no siguin criatures vives i mereixin un respecte.

Tots hem menjat alguna vegada vegetals transgènics?

Vull pensar que no. Almenys jo no sóc conscient d'haver-ne menjat.

Li deia perquè un altre dels motius del premi és la seva elecció per l'agricultura ecològica.

Nosaltres optem per seguir el curs de la natura, perquè creiem que és això el correcte. La natura no s'ha d'adulterar ni intentar-la canviar.

José Saramago explica que el seu avi, camperol, abans de morir es va acomiadar dels arbres de la seva finca, abraçant-los un per un.

El problema és que jo necessitaria tota una vida per abraçar tots els arbres que han nascut a les nostres terres. I segurament amb tota la vida encara no en faria prou (riu).