Avui finalitza a Platja d'Aro el III Workshop Internacional sobre Immunonutrició. Estruch, del servei de medicina interna del Clínic de Barcelona, hi ha parlat sobre els beneficis de la dieta mediterrrània i del consum moderat de cervesa i vi.

Què? Fem una canyeta?

D'acord. Però una mica de cervesa o de vi sempre ha d'anar acompanyat d'una mica de menjar. O sigui que hauria d'anar amb unes tapes. Ens anirà bé per la salut i pel benestar emocional.

Què aporta la cervesa?

Hi ha estudis que demostren que beure moderadament redueix la mortalitat, especialment la que prové de malalties cardiovasculars. El risc de patir un infart disminueix un 40-50%. Ara s'està investigant el perquè.

Es desconeix encara?

Sabem que l'efecte ve de dos components: el mateix alcohol i els polifenols, que provenen directament de les plantes i aporten aquest efecte addicional.

Per tant la cervesa sense alcohol no és tan saludable?

S'ha d'acabar de comprovar. Té cert efecte positiu, però l'alcohol aporta un efecte addicional que aquesta no té.

I si en lloc de beure una canyeta al dia s'acumulen el cap de setmana?

Aquest és el problema. Com tantes coses, amb moderació té un efecte positiu i amb excés és perjudicial. És una corba en forma de J. Qui no beu res estaria en la punta de la J, qui beu moderadament estaria a baix de la corba -menys infarts, etc-, però qui abusa va amunt, a l'altra punta de la J, i té més malalties.

Si s'ha de beure menjant, les tapes són un dels grans invents de la història?

Si pot beure cervesa assegut a taula amb un bon àpat, millor encara. Però bé, millor amb tapa que sense menjar.

Per això deia Benjamin Franklin que la cervesa és la prova que Déu ens estima i ens desitja la felicitat.

Sí, si la bebem amb moderació.

Segons la seva teoria, els menors de 18 anys també haurien de beure una mica de vi o cervesa?

Per mi, una persona de 18 anys és igual que una de 16. Però en aquests temes s'ha de recomanar el més adient per a tothom en general i dir que per decidir beure s'ha de ser adult. No obstant això, seria bo que el saber menjar i beure (la nostra dieta mediterrànea) s'ensenyés a les escoles i a les famílies des de petits. És a dir, seria important ensenyar els bons hàbits alimentaris.

O sigui que no era dolent allò de donar una mica de vi o cervesa als nens en àpats familiars?

El vi és un aliment, i és normal que en èpoques en què hi havia una mica de gana s'utilitzés com a tal. Avui potser seria més assenyat incorporar el vi quan ja són adults.

Homer Simpson és l'exemple a seguir?

He, he. Homer té molta panxa, em penso que menja massa i no beu cervesa amb moderació. És un costum més anglosaxó que nostre.

La cervesa fa panxa?

El que fa panxa és menjar en excés o malament. El mite que la cervesa fa panxa és perquè la gent la beu acompanyada de menjar que no és sa. Així també engreixa l'aigua.