Tota la setmana vinent, La Cuina a Sils es mostrarà a l'hotel Villa de la Reina de Madrid. Aquestes àvies, acompanyades sempre de Xicu, el coordinador, han tornat fa poc de Santander, i abans havien estat en altres ciutats, com Bolonya i Roma, ensenyant què mengem aquí.

He llegit el menú que porten a Madrid: escalivada, fideus a la cassola, bacallà amb panses i pinyons, pollastre amb salsafins i vedella amb bolets: pretenen rebentar els madrilenys?

És el menú tradicional que presentem sempre. I encara aquesta vegada no hi hem inclòs l'escudella i carn d'olla. És bufet lliure, i amb gana no hi queden.

Hi ha algun plat típic gironí que estranyi, a les Espanyes?

Sí, i tant. Ja sempre portem els salsafins perquè sabem que provoquen. Els desconeixen. Bé, fora de comarques gironines, tampoc no saben què són. Ni n'han sentit a parlar. Hem de començar a explicar que és com una arrel, etc. I acaben preguntant: però quin gust tenen?

De salsafins, no?

És clar, això els diem.

I a Itàlia, què els sorprèn?

L'escudella. Ells estan acostumats a la pasta al dente i no acaben de comprendre la manera com fem nosaltres els fideus de l'escudella.

Han pensat a incloure el xoriço com a plat típic de Catalunya, ara que sabem que n'hi ha tants?

He, he. Em penso que d'aquests xoriços n'hi ha pertot, aquest plat millor no portar-lo...

Què fan els avis de Sils mentre les àvies cuinen i fan bolos?

Presumeixen de les seves dones.

No hi ha gelosia de la fama?

No, la veritat és que ha sigut una història que socialment ha anat molt bé. Hem trobat complicitat amb els marits, amb els fills... amb tothom.

Els homes fan nosa, a la cuina?

Els homes grans. De joves, en canvi, cada cop n'hi ha més que es fiquen a la cuina i ho fan molt bé. T'ha d'agradar, siguis home o dona. També hi ha dones negades per a la cuina.

De grans, no gaires.

Perquè les grans han hagut de cuinar per força tota la vida, sense que ningú no els doni les gràcies de res.

Grups de cuineres a part, on es pot menjar avui cuina tradicional?

Hi ha llocs. Som un país tan ric gastronòmicament que quan un surt de casa pot decidir entre totes els tipus de cuina imaginables, des d'un entrepà o pizza, al Celler de Can Roca.

Han notat la tensió Catalunya-Espanya en alguna presentació?

Abstraure-se'n del tot és difícil i algun comentari hi ha hagut. Però son molt estimades i ben rebudes arreu.

Què li podrien ensenyar a Ferran Adrià?

Home, el que saben els cuiners com Ferran Adrià ho han après de les mares i les àvies, de la cuina tradicional. Després han anat innovant.

L'amor entra per la cuina?

La cuina hi té molt a veure amb l'amor. El que cuina està fent un acte d'amor cap a aquell que menjarà, i si aquest no ho sap veure és molt dur. Si algú està perdent tres hores de la seva vida per fer-te uns fideus i tu no ho agraeixes, ets un cabró.