El cicle de conferències "Experiències matemàtiques a l'abast de tothom" que organitza la Càtedra Lluís Santaló de la UdG, va dur a Girona Josep Maria Cors, per parlar de "Matemàtiques i ombres". És a dir, de rellotges de sol.

Gnomònica? Això sona a homenets petits.

Doncs no hi té res a veure, és la ciència que estudia els rellotges de sol. Gnomon ve del grec, i vol dir "indicador". És la vareta que indica l'hora.

Per què aquesta mania de controlar el temps?

Crec que va néixer quan l'home va passar de ser caçador a recol·lector. Aleshores va necessitar mesurar el temps, per saber quan havia de sembrar, etc. Ara és simplement perquè no volem fer tard.

Abans com ho feia?

L'home sempre va tenir clar que en determinat moment del dia l'ombra era més curta. Després va observar que l'ombra llarga s'escurçava i després tornava a ser llarga. Aquest concepte ja existia abans del rellotge.

Clavar un pal a terra sembla fàcil. Quines són doncs les dificultats per mesurar el temps amb el sol?

Hi ha dues coses bàsiques. Primer s'ha de tenir clar per on passa la línia nord-sud geogràfica. I després quina inclinació ha de tenir el gnomon o vareta.

I quina ha de tenir?

Coincideix amb la latitud del lloc on vius. Girona, per exemple, està a 42º de latitud, doncs aquesta és la inclinació que haurà de tenir. Això si el rellotge es posa a terra. Si es posa en una paret, s'hauran de restar aquests 42º de 90. Les 12 serà quan l'ombra coincideix amb la línia nord-sud que li deia, i després es van col·locant les altres hores calculant els angles.

Quin és el rellotge de sol més precís que coneix?

Els que es fan avui en dia són molt precisos. El que hi ha a la facultat de ciències de la UAB, fabricat pel professor Joan Girbau, marca l'hora al minut.

Descartat el canvi de piles, quin manteniment necessita?

Cap. A menys que entrem ja en temes d'ordre superior. És a dir, primer s'ha d'entendre bé quin és el moviment de la Terra al voltant del Sol, que no és regular sinó que té petites variacions. Un rellotge de fa mil·lennis ha anat acumulant variacions.

Però l'arc solar no és el mateix a l'estiu que a l'hivern.

Els rellotges antics només tenien les línies horàries, només marcaven les hores. Els actuals assenyalen també l'època de l'any en què estem, els solsticis, etc.

Com ho fem quan es fa de nit?

Doncs miri, quan hi ha lluna plena el rellotge de sol també funciona. La lluna reflecteix la llum del sol, per tant l'ombra que fa també marcarà. Simplement se li han de restar 12 hores.

Mite o realitat, que en alguns llocs van tapar el rellotge de sol per protegir-lo de la pluja?

He, he, conec algú de Sant Pol, i quan l'hi diuen no posa bona cara.

Viuríem més tranquils si només hi hagués rellotges de sol?

La tranquil·litat no ha de dependre del rellotge. Encara que en tinguem un que marca segons i dècimes, la tranquil·litat depèn de nosaltres.