Demà se celebra el Dia Internacional del Guia, aquest professional que ens explica tot el que necessitem saber quan "fem" el turista. Per això, els guies gironins faran activitats dirigides a col·lectius diversos i, fins dimarts, a les escoles de Girona.

Els guies encara es fan un sobresou portant els turistes a tal restaurant o a tal botiga?

He, he, això ja no es fa. Avui els guies són molt seriosos. És cert que això passava entre els guies d'abans, quan cadascú es guanyava la vida com podia. A Girona no s'ha fet mai. Potser ho fan encara guies que vénen de l'estranger amb el seu grup. Però nosaltres no.

Què té més categoria: ser guia turístic o guia espiritual?

La veritat és que un guia turístic es troba en molt diverses situacions, i a vegades hem de fer una mica de... mitjancers en conflictes.

Se sent en ocasions com un pastor que treu el ramat?

Una mica sí. Et vas girant per comprovar si falta alguna cosa al darrere. De fet, perdre gent és bastant habitual. I miri que ja té mèrit, perdre's a Girona! Però tots han acabat apreixent, eh?

Reben queixes perquè la majoria de rètols estan només en català?

Sí, i tant, sobretot per part de turistes espanyols. És bastant habitual que s'indignin per aquest fet. En canvi, els turistes d'altres països no hi troben problema.

Com es resol la situació?

Amb molta diplomàcia, fins i tot fugint una mica d'estudi. Perquè si no, podríem arribar a tenir una discussió eterna. Ells tenen el seu punt de vista i vénen aquí amb unes idees preconcebudes.

Quina petició estranya li ha fet un visitant de Girona?

Per exemple ens solen demanar molt per la casa d'en Bonastruc de Porta, on era la sinagoga... coses molt concretes relacionades amb el Call, que té molt atractiu.

Quin turista no voldria mai?

Existeix el que no sap res i pregunta tota l'estona, i també el que ho sap tot i no para d'afegir comentaris. Ens hem d'adaptar al tipus de turista, però no n'hi ha cap que no voldria.

Hauríem de canviar un eslògan tan carrincló com Girona m'enamora? Pensava en Girona em posa a cent, o Girona m'excita...

Crec que encara és válid. És una ciutat de la qual la gent surt encantada. I molts surten sorpresos perquè no es pensaven que fos tan bonica.

Spain is diferent... encara?

És que per començar això no és Spain, som a Catalunya (riu). D'això en fem molt pedagogia, i en tot cas expliquem als turistes que Catalunya és diferent.

Quina imatge té de Girona el turista acabat d'arribar, quan encara no la coneix? Grisa i carca?

No, més aviat és una gran desconeguda. No té la fama de Toledo o Granada, per exemple, i per això després els sorprèn tan agradablement.

L'aliança Internet+GPS acabarà amb la professió de guia?

No ho crec. Sempre és més agradable que la informació la transmeti una persona, a la qual, a més, li pots preguntar el que vulguis.