Francesc Mauri no és un simple home del temps. És un prestigiós professional de la meteorologia que, a més, ens apropa aquesta ciència als profans a través de televisió i ràdio. No en va és també periodista.

Nevades i fred fins arran de mar a punt de començar la primavera. S'acaba el món?

Nooo, no s'acaba. Però segur que per moltes persones que fa gairebé quatre dies que estan sense llum, gairebé s'acaba.

És normal que Girona sembli Oslo?

No és habitual en aquesta època. Les primeres dades indiquen que, per exemple, a Vic han tingut la temperatura més baixa dels darrers 60 anys en un mes de març. I a Barcelona no hi havia una temperatura tan baixa, al març, des de 1914, fa gairebé un segle.

No hi cap explicació apocalíptica?

He, he, no ens hem d'alarmar. Això pot passar de tant en tant. Ja se sap que al primer mes de primavera el temps és boig. Potser aquest cop la bogeria ha anat més enllà, perquè és normal que nevi a l'interior, però no tant a la costa.

Ho repetia a tota hora la meva àvia: "el temps està boig".

El Mediterrani es troba entre les calors del sud i les freds del nord. Per tant sí, el temps està boig, però és una bogeria pròpia de casa nostra.

Tot plegat dóna la raó al cosí de Rajoy, que no creu en el canvi climàtic?

(Riu) El cosí de Rajoy sap molt bé del que parla, però potser Rajoy no li va agafar les paraules exactes.

D'acord, però hi ha un corrent negacionista del canvi climàtic.

Que hi ha un escalfament del planeta és inqüestionable, l'any passat va ser el tercer més càlid dels darrers 10.000, i aquest comença igual. Parlo en l'àmbit global. Que aquí tinguem temperatures baixes no vol dir que aquesta sigui la mitjana de la resta del planeta.

Les previsions eren clares. Se n'ha fet prou cas, i parlo tant d'autoritats com dels ciutadans?

No tinc clar si se'ns ha fet prou cas als meteoròlegs. Hi va haver unes primeres hores que preventivament van ser... jo diria que bones.

I després?

La predicció era clara: a la tarda arribava a Barcelona i Girona el pitjor de tot l'episodi. A partir d'aquí la situació es desborda i agafa més de sorpresa els ciutadans, col·lapsa carreteres, fa caure torres elèctriques...

Al Parlament, ICV (al Govern) va dir que la tempesta va ser "un monstre meteorològic". Exageren?

Jo no diria que fos un monstre meteorològic. És simplement una de les tres nevades importants dels darrers 25 anys a les comarques de Girona. No és un monstre. En tot cas una nevada important; potser excepcional, però n'hi ha hagut de pitjors.

Per tant, qualsevol març pot haver-hi una nevada pitjor que aquesta.

Perfectament. El que no sabem és si serà d'aquí a un any o d'aquí a 13.

Com s'explica que una nevada ens deixi tres dies sense electricitat?

Això són figues d'un altre paner. Al Mediterrani la neu és pesant, bastant humida, i combinada amb fort vent provoca el que provoca. Potser s'hauria de mirar quines torres elèctriques resisteixen inclemències d'aquestes.