Fa poques setmanes va ser elegit president de la patronal catalana del suro, indústria que coneix prou bé: el 1972 posava en marxa la seva empresa de taps de suro a Cassà de la Selva i el 1987 es fusionava amb dues empreses més i creava Corcho del País SA, de la qual és gerent.

Corcho del País o "¡corcho de país!"?

Efectivament tenim un "corcho de país" però el suro no deixarà que s'enfonsi.

La mateixa indústria del suro no corre perill d'enfonsar-se?

Des que va néixer la indústria del suro mai s'ha enfonsat, s'ha adaptat als temps i continuarà fent-ho. Hem passat per crisis molt més pronunciades que aquesta i sempre s'ha reinventat la indústria.

Rep el sector prou suport de les administracions?

Rep suport gràcies a la creació de l'Institut Català del Suro per la Generalitat ?l'any 1991. Ara estem amb negociacions amb el Govern espanyol per què ens ajudi a finançar una campanya. Però ens agradaria que hi hagués més suport.

Quantes empreses del sector hi ha a Catalunya?

Unes 45, majoritàriament fabricants i distribuïdors de taps, però també hi ha fabricants d'especialitats i aglomerats. Sobretot a les comarques gironines.

Quantes d'aquestes acabaran tancant en un futur proper?

Les que no s'adaptin a les exigències del mercat. Seran poques, donats els esforços que fan millorant el producte.

Seran un "lobby" a Europa?

Avui el suro està present a Europa, i fins fa dos anys no se'n coneixia l'existència. Esperem veure aparèixer una etiqueta que identifiqui els vins tapats amb suro i una normativa de vins orgànics que inclogui el suro com a tapament exclusiu.

A qui posaria un tap de suro a la boca?

Als que parlen malament del suro sense conèixer-lo. Els qui confonen, per exemple, el Tricloroanisol (TCA) amb el "gust a suro" quan són dos aromes totalment diferents. I els que identifiquen el suro amb un producte arcaïc, quan la indústria ha incorporat la tecnologia més capdavantera que existeix

Ja que parlo amb un expert en suro: per què en aquest país quan neva una mica tot s'enfonsa?

Perquè no tenim un país preparat pel que fa a infraestructures i tenim un sistema energètic caduc. La indústria surera en els propers anys s'ha fixat com a objectiu autoabastir-se a través d'energies renovables.

Les ciències avancen que és una barbaritat. Quant falta perquè hi hagi un substitut del suro i més barat?

Fa molt que els taps alternatius ?intenten copiar les propietats del suro però fins ara ha estat un fracàs. La ?natura ha creat un material amb una ?estructura única que permet preservar i millorar la qualitat de tot el que ?l'envolta : els boscos d'alzines, el vi, els edificis i les persones que el treballen.

Quin és l'objecte més original que ha vist fabricat en suro?

En una visita a un museu del suro a Portugal em van impactar els rostres projectats en uns quadres de suro de gent que havia dedicat la seva vida a treballar aquest material noble.