El Càmping Internacional, a Calonge, un dels més antics de les comarques de Girona, compleix aquest estiu 50 anys. Unes noces d'or en les quals ha vist canviar el turisme i el tipus de campista, segons explica Josep Albert Banús, fill d'un des tres primers propietaris.

El turisme de càmping és de baixa qualitat?

Al contrari. És turisme familiar al qual agrada fer vacances en contacte amb la natura. No perquè sigui més barat, ja que són clients que pel seu poder adquisitiu podrien anar perfectament en un hotel. I segons quin bungalou pot ser més car que llogar un apartament.

L'aeroport a penes si deu influir en aquest negoci, no?

No cregui, el turisme de càmping ve cada vegada més en avió. Sobretot des que els càmpings han incorporat bungalous, venen en avió i lloguen un cotxe. Tot i així, encara són majoria els que vénen en seu propi cotxe, per carretera.

El càmping crea vincles especials?

Tenim clients que van començar a venir als anys seixanta: una família espanyola i algunes d'alemanyes. Ja són grans però encara vénen a fer càmping. I d'altres clients ara vénen els fills i inclús els néts. La relació ja va més enllà de client-empresari, és d'amistat.

Administració, i inclús premsa, valoren més els hotels que els càmpings?

A Espanya, i concretament a Catalunya, és així. No es dóna als càmpings la importància que tenen. A l'estranger els càmpings catalans tenen gran prestigi, sempre reben premis. Estem més ben valorats a fora que a casa nostra.

Un terreny amb centenars de tendes deu generar sorolls de tot tipus, a la nit.

Hi ha unes normes, i a partir de les 11 de la nit...

No parlo de soroll molest, sinó d'aquell indicatiu de vida: un home que ronca, una parella que... ja sap.

He, he, això podria ser que sí, però a aquests sorolls ningú no els dóna importància. Però quedaria sorprès de la tranquil·litat que hi ha en un càmping a la 1 o les 2 de la matinada.

Però 50 anys donen per a molt. Recorda algun daltabaix sonat?

Alguna vegada, sobretot quan són grups de joves que surten de nit i arriben una mica animats. Encara l'any passat vam haver de fer fora un grup de joves la mateixa nit.

Quina gent venia al principi?

Sobretot alemanys, i poc després també holandesos.

Hippies, dedueixo.

No, no, matrimonis. Alguns amb caravana, i molts amb tendes petites. Catalans i espanyols molt pocs, però després van començar a arribar-ne.

Quan viatja va d'hotel o de càmping

(Riu) Normalment vaig d'hotel, qui va de càmping és la meva filla. Però quan vaig començar a treballar aquí, de jove, dormia en una tenda de campanya

Uf, quines xefles.

Em vaig divertir molt (riu)

D'on és el millor client?

Tos són bons. Però cadascun té les seves característiques. No té res a vaure l'ambient del càmping al juliol, ple d'alemanys i holandesos, i a l'agost amb italians i espanyols.