Alcalde d'Arenys de Munt des de 2007, Carles Mora va iniciar, des del seu municipi, les consultes per a la independència de Catalunya que després es van anar repetint per tot el país. Des del gener passat és militant de Reagrupament.

En realitat pretenia aconseguir els seus cinc minuts de glòria?

No, jo l'únic que volia aconseguir és que tirés endavant la independència del nostre país. Les consultes són pedagògiques, eficaces i eficients.

No són una pèrdua de temps i d'esforços?

Han fet moure, i de manera molt ferma, la política catalana. Tothom s'ha hagut de decantar. Uns s'han hagut de treure la disfressa, d'altres la màscara, d'altres s'han hagut de posicionar, d'altres ho han refusat. Hem causat un autèntic tsunami en la política catalana.

Com serà recordat Arenys si Catalunya arriba a ser independent?

Com un símbol. Víctor Alexandre va dir que Arenys de Munt era el bressol de la independència. Crec que d'aquí a una època serà recordat així.

Si li dic que és un secessionista s'ho prendrà com un elogi o com un insult?

No pretenem que ningú ens elogiï ni mereixem cap insult, ja que hem treballat de manera molt democràtica. L'expressió més respectuosa i democràtica d'un poble és emetre un vot.

Els nois engominats i amb camisa blava que van venir a Arenys aquell dia, venien a votar?

Aquells nois feien recordar la invasió que va patir Arenys fa 30 anys, quan no en van venir 50 sinó més de 500. Per això, l'única resposta va ser salvaguardar la consulta. La resta no ens preocupava.

Ni els de la camisa blava?

Ja se'n van cuidar els Mossos d'Esquadra i una força de 100 voluntaris de la CUP que va venir de Mataró, als quals estem molt agraïts.

Com a demòcrata accepta que Falange es pugui manifestar?

Jo trobo bé que tothom es pugui manifestar. Ara bé, no en contra de l'exercici democràtic. Es podien manifestar qualsevol altre dia però volien fer-ho justament el dia de la consulta. La llei s'hauria de revisar per no donar tanta veu a partits feixistes.

A mesura que la bola es feia grossa, va tèmer alguna acció contundent de l'Estat?

Mai. De seguida vam percebre que l'Estat espanyol s'havia adonat que havia actuat maldestrament. Els seus intents d'impedir-ho van crear un fort revulsiu que ens va anar molt bé.

Quin polític li va trucar perquè aturés el procés?

Seré molt sincer: cap. No comparteixo gens el tarannà dels nostres polítics, però els agraeixo aquest fet.

Qui té por de les votacions?

Aquella gent que s'ho té ben muntat dins de l'actual sistema. Hi ha molta gent còmodament instal·lada a la qual qualsevol fet que mogui el sistema els provoca por.

Defineixi el comportament del PSC en el tema de les consultes.

Una part s'ha rebotat.

CiU?

Les ha respectades.

ERC?

Se les ha volgut fer seves.