Montse Neira s'ha convertit en tot un símbol per la dignificació de la prostitució. Llicenciada en Ciències Polítiques, té pàgina pròpia a Internet i va ser a Girona convidada per Ser.Gi per participar en una taula rodona sobre prostitució.

Com prefereix que li digui: prostituta, puta, bagassa, meuca o meretriu?

M'és igual com em diguin, mentre no ho facin en to pejoratiu.

Per què va decidir un bon dia començar a vendre el cos?

Per una qüestió econòmica, com gairebé totes. Vaig estar 13 anys matant-me a treballar 14 o 15 hores diàries i no arribava al mínim per viure jo i els meus fills. En no tenir estudis només trobava feines poc qualificades. La prostitució va ser una porta per sortir de la misèria.

S'ha llicenciat en Ciències Polítiques perquè té molts clients d'aquest sector?

Noooo (riu). Quan vaig tenir la part econòmica resolta, tenia també molt temps lliure. Ja tenia 29 anys i vaig voler estudiar una carrera perquè pensava que em quedaven pocs anys d'ofici. Erròniament, per cert.

Encara li quedava carrera?

Diu el tòpic que als 30 ja ets massa gran per ser prostituta. Però en comptes de perdre clients en vaig anar guanyant. I he arribat als 50 i continuo, ara amb una clientela fixa. Alguns el tinc fa més de 15 anys, ja és alguna cosa que més que un clau i s'ha acabat, hi ha una relació.

Millor que exercir els estudis?

Home, em permet guanyar-me molt bé la vida treballant 30 o 40 hores al mes. Estic bé, li asseguro que sóc feliç!

Defineixi guanyar-se molt bé la vida.

Ara han caigut molt els preus per l'arribada massiva d'immigrants. Però el 1989 havia guanyat en un mes el que ara serien 6.000 euros.

Diners a part, què li ha aportat la prostitució?

A mi la prostitució m'ha salvat la vida. Jo era una persona socialment exclosa i gràcies a la prostitució he desenvolupat tot el meu potencial com a persona. I això que vaig començar de la forma més tirada, en un pis cutre fent 15 o 20 clients al dia.

Deu haver tingut males experiències.

No cregui, sempre m'he sabut apartar de la gent dolenta, de clients borratxos o agressius.

Dret d'amissió ben reservat?

Això sempre, tota la vida.

Què pensa de les campanyes polítiques contra prostíbuls, contra prostitutes a la carretera, etc.?

Els polítics recullen la demanda que està fent el lobby abolicionista. Perquè és un lobby, i s'aprofita que aquí no hi ha una associació potent de treballadores sexuals per contrarestar-lo.

Es refereix als moviments feministes que volen abolir la seva feina?

Fan veure que ens volen salvar, diuen que som unes víctimes, etc. etc. Però no ens donen cap alternativa laboral, perquè el que volen és que siguem les seves minyones. Però textualment, eh? Conec algunes d'aquestes que han rescatat noies del carrer i les tenen a casa treballant de minyones. Cobrant una misèria, és clar.

No és preocupen per vostès?

Res, en realitat els importem un rave.