Si hi ha un moviment antitaurí, una plataforma antilínia, una lliga contra el tabac i ONG per salvar-nos de totes les violències humanes, com és que no hi ha cap grup que públicament es posicioni contra els petards i els maníacs dels trons i de les cebes? Costa d'entendre que no s'hagi muntat, encara, una lliga prorevetlles sense deflagracions d'espant. Una cosa són els focs d'artifici i una altra els dinamiters aficionats.

S'acosta Sant Joan: les pistes de ball, camps de mines. Enfilats als terrats, franctiradors amb vocació criminal; enmig de la boscúria urbana, aprenents de terrorista. El perill de bombardeig s'anuncia com un atac aliat i l'arsenal de coloraines és a la cantonada mateix. Ningú no exigeix al comprador cap carnet de manipulador d'explosius. Per quatre bitllets, municions per fer saltar dits i ulls.

La potencial associació pel desarmament de les revetlles podria reivindicar l'encanteri del foc, la poesia del solstici, la màgia de les bruixes, la temperatura de l'amor. Mentrestant, cua entre cames, com els gossos esporuguits, obligats a passar la festa en un refugi insonoritzat.

Si l'Estat té la cura de castigar l'excés d'alcohol a la sang, quins motius el priven de no controlar els grams de pòlvora a les butxaques? Si per anar a cacera calen exàmens mèdics i certificat de penals, perquè uns dies a l'any poden disparar tots els enzes de la terra? Cal convocar ara mateix el Consell de Seguretat de les Nacions Unides, l'agent 007, els Mossos de Harrelson, els Cascos blaus i l'OTAN. S'acosta la guerra!