Joan Ollé estrena demà al Teatre Municipal de Girona Joan Maragall: La llei d'amor, un espectacle construït sobre el conjunt de l'obra literària de Joan Maragall, de qui se celebra el 150è aniversari del seu naixement. L'obra es torna a representar diumenge.

Maragall trenca allò que per un artista és millor viure en la misèria?

Jo crec que és millor tenir el ronyó cobert. La misèria pot ser molt romàntica, però és millor que l'artista tingui un bon sou o que sigui multimilionari. L'artista és l'única persona que per més calés que tingui no fa mal a ningú.

Darrerament està molt de moda l'"Adéu, Espanya" maragallià, no sé si en el sentit correcte.

S'interpreta com un "Ves-te'n a cagar, Espanya". I no. L'Espanya de Maragall era diferent. Una cosa morta, només de sang i guerra, i el que fa és aconsellar-li que es renti la cara, que s'enrotlli.

Li dolia Espanya?

Crec que el que feia Maragall era buscar això que ara en Pujol en diu un "encaix". Més aviat buscava una convivència amb Espanya, una voluntat de concòrdia. Ara diuen que Espanya no ens entén, que la culpa de tot és de Madrid, però potser el que passa és que aquí tenim polítics dolents.

A vostè li dol Catalunya, Espanya o el món en general?

A mi em dol tenir 55 anys. A banda, em dol el món, perquè això de Catalunya i Espanya és una part molt petita on no hi ha nens que morin de gana ni de malària. Si féssim cas a Maragall i la seva Llei d'Amor, o sigui, si estiméssim, no consentiríem el que passa a alguns llocs

La vaca cega és en realitat la història d'un banyut que ignora la seva condició?

He, he, no ho sé. També algun actor m'ha dit que parla de la condició humana en general, però jo ho continuo veient com una observació de la natura. Me'l tornaré llegir per veure si capto el sentit que em diu...

Com s'hi està al món de la cultura sabent que el PP hi vol incloure els toros?

Tinc un problema: a mi m'agraden els toros. És un pecat original.

És pecat estar d'acord amb el PP?

No, amb el PP estic d'acord en diverses coses: que la terra és rodona i que l'aigua és líquida, per exemple.

Tant futbol a la tele perjudica el teatre?

Si em donen a triar entre veure una obra de teatre i un partit del Barça, no ho dubto: Messi només n'hi ha un. Però el pitjor enemic del teatre no és el futbol a la tele, sinó el mal teatre. El teatre, i tot l'art en directe, està seriosament amenaçat per normes de mercat.

Vostè que ha organitzat els actes de la Diada: com organitzaria els del proper 12 d'octubre?

(Pensa una estona) Tot de joteras despullades dins del Pilar. Crec que seria una fotografia universal

Veient la seva postura a la foto li haig de preguntar: a qui faria callar?

Faria callar el públic quan està a punt de començar una obra de teatre. Ah, i la Rahola! La Rahola a La Noria. I això que a La Vanguardia escriu de collons.