Pedro Delicado ha publicat diversos treballs sobre sondejos electorals, distribució de la renda i piràmides de població. D'estadística aplicada a aquests camps va parlar a Girona, dins del cicle Contemporàlia, que organitzen la Casa de Cultura i la Càtedra Lluís Santaló de la UdG

Si poso el cap al congelador i els peus al forn, estadísticament estaré a una temperatura agradable?

No, no. Si vol resumir tota la informació de què disposa amb un sol número estarà dient la veritat, però molt poca veritat. Cal saber que està resumint moltes coses en un sol número, i no pot extrapolar el resultat.

No és el que fa l'estadística?

L'estadística no es queda en un número, hi ha més coses, com les mesures de dispersió, etc. En estadística, com en totes les ciències, si es vol resumir molt, s'acaba dient bestieses.

I la fama de mentir que tenen les estadístiques?

És una mala fama. Totes les ciències es poden fer bé o malament, i es pot fer veure que dius una cosa quan no la dius, etc. Però això passa en estadística, en comptabilitat, i en tot.

Borges va arribar a dir que la democràcia és un abús de l'estadística.

En qualsevol cas, no és culpa de l'estadística si algú n'abusa. Segurament Borges volia dir que els polítics fan política a cop d'enquesta, dient el que la gent vol escoltar.

Pitjor Stalin, que assegurava que la mort de milions de persones era només una estadística.

De totes les coses que es poden comptar se'n pot fer una estadística. I és clar, malauradament la mort pot acabar sent una estadística. Però tot plegat són desprestigis cap una ciència tan important. I molt útil: hi ha molts camps que han avançat molt gràcies a l'estadística, com per exemple la medicina.

Quantes interpretacions té una mateixa realitat?

Depèn de com de complex sigui l'estudi. Com li deia abans, com ?menys dades s'aportin, més interpretacions diferents se'n poden fer. S'ha de procurar que qui llegeixi l'estudi l'entengui bé.

Però un expert com vostè,davant d'un mateix resultat estadístic, és capaç d'acontentar uns i altres?

Cada part s'agafa a les dades que l'afavoreixen. Un diari diu que és el més venut, l'altre que és el més llegit, etc. Però qui després ho llegeix ha de saber què li estan explicant.

Hi ha qui se n'aprofita en el seu propi benefici?

Sí, és clar. Com hi ha qui s'aprofita en el seu propi benefici de la biologia molecular. Del que s'aprofiten a vegades és que la gent no sàpiga llegir les estadístiques. Perquè en fi, la cultura estadística en aquest país és la que és...

Per què és aquesta i no una altra?

Perquè l'ensenyament de l'estadística a nivell de secundària té moltes deficiències.

Aleshores s'entén quan la gent mira la renda per capita d'un país per saber si està desenvolupat.

És el mateix cas de la temperatura, que parlàvem. Resumir la distribució de la renda d'un país en un número no és més que això, un resum.