Saban, president de Tarbut Sefarad -la xarxa cultural jueva d'Espanya- i descendent ell mateix de sefardites, comença a impartir un curs l'1 de febrer a Girona sobre mística jueva, la coneguda Càbala.

Això de Càbala sona a un grup de jueus reunits en un soterrani per conspirar.

He, he. No hi ha cap conspiració. La mística hebrea és un conjunt de regles per a l'elevació espiritual.

Malgrat això, uns segles enrere venir a Girona a parlar de Càbala l'hauria dut a la foguera, i no precisament de vanitats.

Això segur. Els meus propis avantpassats haurian acabat cremats si no haguessin marxat d'Espanya. El meu pare i els meus avis van néixer a Turquia, però tots descendim dels expulsats el 1492. Li parlo en ladino perquè a la família l'hem conservat durant 500 anys.

Van guardar, com es diu, la clau de casa?

En el nostre cas no tenim ni clau ni casa. Potser alguna família sí que la guarda, però això és sobretot llegenda.

Dins del judaisme també hi ha qui no veu bé que la Càbala s'obri a tothom

El que no està ben vist és que hi entri gent sense coneixement. Avui s'imparteixen molts cursos introductoris a la Càbala, i la crítica que es fa és que no estan connectats amb l'antigra tradició. A l'edat mitjana per estudiar la Càbala s'havia de ser home, major de 40 anys i tenir fills. Eren requisits per mostrar maduresa, ja que es creia que amb l'estudi de la càbala es podia embogir. Avui ja no és necessari.

Però què és exactament?

A mi m'agrada definir la Càbala com l'estudi del tot. Això signfica que no és una disciplina en si mateixa, sinó que qualsevol cosa de la realitat s'ha d'estudiar fins esbrinar quina energia la mou. La Càbala intenta desxifrar quines són aquestes energies.

I si m'ho diu en ladino?

Quan vostè veu un braç, veu una cosa física. Però què el mou? Al seu interior hi ha un os, hi ha sang, però ni l'os ni la sang el mouen, el mou la informació que hi arriba des de les neurones. Aleshores, la Càbala estudiaria les neurones que fan moure el braç, no estudiaria ni el braç ni, l'os ni la sang. Va a la causa inicial de l'energia, on hi ha la realitat.

Es pot arribar a dominar del tot?

La Càbala parteix de l'estudi del tot, i el tot és infinit, per tant la Càbala mai on és dominable. La relació amb la religió es molt interessant, perquè els jueus hem humanitzat Déu fent-lo nostre, i en canvi la Càbala requereix tota una vida d'estudi, sabent que mai no hi arribarem.

Tot i així aporta alguna cosa?

Tota energia que existeix, existeix per alguna causa. O sigui que les persones existim per alguna raó, el problema és que no sabem quina és aquesta raó. Per tant, la Càbala també intenta respondre quin és el sentit de la vida.

Vestir de negre i dur tirabuixons ajuda a trobar-ne el sentit?

No necessàriament. Hi ha molta gent ortodoxa que no és espiritual, i hi ha molta gent laica que és espiritual. Ja veu que jo no tinc tirabuixons ni uso barret (riu), i puc aprofondir en la Càbala i en la meva espiritualitat.

Quin aspecte té Déu?

Gràcies a Déu no té cap aspecte. Per nosaltres és una energia tan gran que la nostra ment no el pot imaginar amb aspecte antropomòrfic. Humanitzar-lo seria rebaixar-lo.