Rosa Teixidor (Girona, 1978), se'n va anar a Berlín fa un parell d'anys a desenvolupar-se i créixer com a artista. A la capital alemanya ha creat el portal Idealpaar, on toca la fotografia, el vídeo, el teatre i tot tipus de performances. També la poseia, de la qual presenta demà a La 22 el llibre La ciudad de ámbar.

Tots som berlinesos?

He, he. No sé, no sé. Em penso que avui ja som tots una mica d'arreu. El que és cert és que a Berlín hi ha lloc per a tothom.

Què és Berlín?

És una jungla d'art. Per mi estar allà és màgic, perquè hi ha molts artistes i tothom s'ajuda.

Què té culturalment que no tingui Catalunya?

D'entrada, aquest ambient artístic configurat per artistes d'arreu del món que estan allà vivint i treballant. Hi succeixen coses màgiques que aquí serien impensables. Aquí i a qualsevol altre lloc d'Europa.

I per què?

La gent deixa totalment de banda l'aspecte econòmic a l'hora de crear. I a mi em sembla molt bé, perquè per mi l'art és un regal. A Berlín la gent vol fer coses i no espera res a canvi. Literalment per amor a l'art.

Imagina fer a Girona el tipus d'art modern que es fa avui a Berlín?

És més complicat. A la mateixa Barcelona vaig estrenar un espectacle, una performance, i és cert que costa d'entrar, encara que centres com La Mercè s'hi involucrin molt. No és que aquí siguem carques, sinó potser que no hi estem acostumats. Tot i així, segur que en art visual es fan més coses a Catalunya que a Espanya.

Què és el que més li va dificultar integrar-se a Berlín?

El que més em va costar va ser la llengua. Ah, i, el clima. A l'hivern a les 4 de la tarda ja és fosc, i fa un fred!

Ja no queden murs?

La crisi ens està fent veure que encara en queden, de murs. Potser servirà per fer-nos veure que es pot viure d'una altra manera, no tan consumista.

Què és aquest Drama Corner que ha creat a la seva web?

Un lloc on tothom pot penjar un vídeo deixant la seva parella, explicant les raons, etc (riu).

I si l'acusen de frivolitzar les relacions personals?

Més aviat és una crítica als programes del cor que surten per TV. Però curiosament a la gent li agrada molt, el Drama Corner. Segurament si fos un lloc on s'expliquessin alegries no interessaria tant.

S'hi troben dures veritats?

Hi ha gent que m'ha dit: he quedat fet caldo, el que no gosa dir-me la meva xicota m'ho ha dit la noia d'un vídeo.

Vostè què diria a la parella per deixar-la?

Ha, ha. Bon vent i barca. Ja està.

Les noves tecnologies ajuden a acabar les relacions més fàcilment?

I també a trobar-ne, jo conec gent que es va conèixer per Internet i s'ha casat. Avui és més fàcil que abans trobar parella, però les relacions poden ser també més efímeres.