El Museu del Juguet de Catalunya, a Figueres, va acollir dijous la conferència de Francesc Albardaner "Colom català. Ciència històrica o fanatisme patrioter?". L'autor, sense pèls a la llengua, va titllar de falses i inconsistents diverses teories respecte a això.

Colón com el detergent o Colom com els que volen d'ERC a CiU?

Es deia Colom, amb M. No li torni a dir mai més Colón. I era català, si bé no es pot demostrar al cent per cent i els genovesos també tenen prou indicis per defensar que era genovès. Encara no hem trobat "el" document, però mantenir que és català no és fer volar coloms.

Aquesta teoria és recent?

I ara. Se celebra enguany el 75 aniversari de la mort de Luis Ulloa, pare de la teoria. La gràcia és que era peruà.

Catalunya va descobrir Amèrica?

Hi ha gent, bona gent, molt catalanista i independentista, que defensa que el descobriment va ser català. Crec que és un error. El patriotisme fanàtic xoca amb el racionalisme del bon historiador. Per això alguns interpreten que va sortir de Pals i no de Palos de Moguer, com va ser en realitat.

Miri que això ho llegiran a Pals...

Em sorprèn que gent assenyada -se suposa almenys- com els regidors de Pals contiuïn la broma aquesta que va sortir d'allà. Fins i tot n'han fet una ruta!

Promoció de la vila, home.

Quan ho explico fora de Girona, la gent es fa un tip de riure. "Que han perdut l'enteniment, els de Pals?", em diuen. Doncs es veu que sí.

Tanta falta fa a Catalunya un heroi?

Un heroi sempre fa falta, perquè jo surto molt a l'estranger i Catalunya no la coneix ningú. Coneixen el Barça, però no que sigui de Catalunya. Que Colom fos català ajudaria a conèixer la marca Catalunya.

Ens posaria al mapa, vaja.

Potser acabaria perjudicant, perquè la imatge de Colom ha variat molt els darrers anys. Si es demostrés que era català, encara ens carregarien als catalans el genocidi d'Amèrica (riu).

Amb aquesta recerca d'herois es demostra que els catalans tenim un complex d'inferioritat?

Tenim un complex de donats pel cul, és clar (riu). Està bé que reivindiquem allò que és nostre, però no que reivindiquem el que no ho és. Això de Colom pot ser veritat o mentida, però s'ha de destriar el gra de la palla.

Vostè era més escèptic, abans?

Vaig començar a investigar amb la intenció de demostrar que era mentida que fos català, però cada cop m'he anat convencent més que és veritat. Si bé no ho he pogut demostrar.

Els nacionalismes manipulen la història?

Els nacionalismes i les famílies i les persones. Tothom tendeix a mostrar allò bonic i amagar allò lleig. En general les tribus sempre fan veure que són més del que són.

Tem que amb aquestes teories algú el titlli d'anticatalà?

Al Centre d'Estudis Colombins ens van acusar de ser "espanyolistes". Als farsants, quan els descobreixes la trampa, no ho reconeixen, sinó que fugen endavant, insultant si cal. I amb més petulància que abans.