Joaquim Ullan, del Cercle Català d'Història, respon a les declaracions fetes per Francesc Albardaner en aquesta mateixa pàgina, en les quals assegurava que la catalanitat de Colom no estava demostrada, i descartava que hagués sortit de Pals

Està convençut que Colom era català?

Més de vuitanta anys d'investigació, un bon grapat d'historiadors reputats de diverses nacionalitats i diversos cronistes així ho demostren.

No vol dir que aquesta catalanitat es basa més en ganes que en fets provats?

Els que diuen que parlar de descoberta catalana vol dir ser independentista o fanàtic volen imposar el seu únic discurs, manipulen la informació i polititzen la història, molt lluny del racionalisme o asèpsia que prediquen.

Quina importància té d'on fos, si els diners de l'expedició eren de Castella?

Així és la versió oficial, però la realitat és molt diferent. La veritable potència nàutica, amb els principals avenços tecnològics era la corona Catalano?aragonesa. Hi ha moltes proves que els fets no són com ens han explicat.

Entre els mariners hi havia catalans?

Han desaparegut, com tot el que envolta Colom, les dades, els llibres de bord, les actes notarials i gran part de la ?correspondència reial. Però avui sabem que molts acompanyants eren catalans.

Alguns indis van escoltar parlar català abans que castellà?

Es va parlar el català i molt probablement també llatí. Pensi que el primer evangelitzador i molta gent més que hi anava, eren catalans. Hi ha moltes traces dels catalans a Amèrica dels primers viatges, com la toponímia, entre d'altres.

Aquest dia em van dir que mantenir que va sortir de Pals és absurd.

Es pot discrepar i ser respectuós. Quan no és el cas, com aquest al qual fa referència, és imposició de pensament. A la coneguda carta dels consellers de la Ciutat de Barcelona, a la frase "...i Vicenç Anes Pinson de la vila de Pals" hi van posar "... Vicente Yañez Pinzon de la vila de Palos de Moguer". Qui té realment intencionalitat?

Ja sap què li dirien a Palos de Moguer si hi va a explicar això?

Palos de la Frontera és un poble i Moguer n'és un altre. Ni els cronistes es posaven d'acord amb quin fou el port de sortida. Nosaltres no afirmem de manera categòrica que Colom va sortir de Pals, per a tranquil·litat dels al·lèrgics... però sí que tot hi apunta.

Tots els nacionalismes necessiten herois i fites històriques ?

S'han elaborat tesis basades en documentació falsificada i se n'ha destruït d'altra. No és que necessitem herois, és qüestió de justícia universal. Narcís Monturiol o Arnau Mir de Tost són altres personatges oblidats.

Espera que a les escoles d'Espanya s'acabi explicant aquesta teoria?

Arribarà el dia que a tot el món s'acabaran explicant els veritables fets de la descoberta. Mentrestant treballarem amb rigor, no com el senyor Albardaner, que sobre la catalanitat de Colom va declarar: "Si en trobo la prova, tal com està el panorama, la destruiré tot seguit, i quan m'enterrin, els meus llavis tindran una estranya ganyota incomprensible per a tothom...".