L'argentina Fernanda Carrizo és fundadora de Mujeres Públicas, una

organització que reivindica la igualtat de gèneres amb accions artístiques al carrer. Ha estat a Girona convidada per Fem_11, la trobada internacional d'art d'acció de dones. A qui millor entrevistar, el Dia de la Dona Treballadora?

Ja que va fundar Mujeres Públicas: la prostitució ha de ser un dret?

La pregunta és delicada, perquè precisament a l'Argentina hi ha ara casos de dones segrestades i obligades a prostituir-se.

Em referia a exercir-la lliurement.

També és delicat, perquè normalment s'hi dediquen les dones que no tenen recursos. Per tant, s'ha d'anar en compte, ja que es converteixen en víctimes dones que ja eren víctimes de la pobresa.

L'home és l'enemic?

No (amb cara de sorpresa). L'enemic és el patriarcat. Jo no generalitzaria. Hi ha homes que estan treballant i reflexionant sobre el rol de la masculinitat.

Potser hauria d'haver preguntat si hi ha homes que són l'enemic?

Hi ha homes que continuen exercint un poder que històricament ha oprimit les dones, que utilitzen les dones com un objecte, que inclús les castigues o les maten.

I no sembla que el nombre de víctimes disminueixi.

Els feminicidis (sic) apareixen a la premsa com a crims per gelosia. És mentida, no són per gelosia sinó per odi, perquè la dona volia deixar de ser una propietat.

Un món governat per dones seria un món millor?

També hi ha dones amb tics masclistes i patriarcals, no és patrimoni dels homes. Però vaja, com a experiència no estaria malament.

Hi ha excessos també en nom del feminisme?

Hi va haver un feminisme que potser sí que en cometia, però està canviant amb les noves generacions. Almenys nosaltres tractem que el feminisme no sigui autoreferencial, que sigui popular, en el sentit que sigui assumible per diferents sectors socials i no limitat a una classe mitjana i acomodada.

Marx es va equivocar i més que en lluita de classes hem acabat en lluita de sexes?

És que el patriarcat és més antic que el capitalisme (riu).

Per què queda bé que algú digui "les dones són més intel·ligents" i no que ho digui dels homes?

Potser perquè hi ha dones molt intel·ligents i a la feina cobren tres vegades menys que un home que fa la mateixa tasca.

Cherchez la femme, diuen els francesos. És un elogi o un insult, per a les dones?

És com dir que darrere d'un gran home hi ha sempre una gran dona.

I darrere d'aquesta dona, hi ha l'esposa de l'home, va afegir Groucho.

He, he. Ja se sap que un home públic és un home prestigiós i respectat, i una dona pública és una prostituta. Miri com canvia el sentit només pel canvi de gènere. A l'Argentina quan manava Néstor Kirchner la gent deia que la intel·ligent era Cristina, la seva dona. Quan la dona va ser presidenta, deien que l'intel·ligent era Néstor.