Enric Casanovas és un exconsultor i exempresari de màrqueting, de 53 anys i veí de Celrà. En aquests moments es troba a Santiago de Compostel·la, més o menys a meitat del viatge reivindicatiu que durant 21 dies l'està portant per tot Espanya amb la seva bicicleta plegable

L'objectiu del viatge era que jo li fes una entrevista o n'hi ha algun altre?

He, he, l'objectiu és difondre una manera de mobilitat intel·ligent, una manera de viure integrable al dia a dia.

Tinc entès que en reivindica fins i tot la funció terapèutica.

No reivindico res, faig una cosa més senzilla: m'agafo als que hi entenen de debò, savis i metges. Un metge ale?many fa 10 anys que estudia els beneficis de la bicicleta, i ha descobert que el seu ús potencia el sistema immunològic.

Es deu trobar bé, vostè...

Des que faig servir bicicleta em trobo millor. Conec una dona de 90 anys que des dels 14 va a buscar el pa en bicicleta, i mai ha tingut ni un constipat. Intento impulsar a Girona la cicloteràpia, per estudiar millor els seus efectes, però primer ho vull experimentar en el meu cos.

Parlem del viatge. Per què amb bicicleta plegable?

Perquè el que intento no és cap gesta, sinó informar d'una possibilitat de transport, combinant amb altres mitjans. Plego la bicicleta i agafo el tren, l'autobús, el ferri, etc: el que podria fer la gent de Girona per anar a Barcelona en lloc d'agafar el cotxe. Si amb aquesta bicicleta volgués fer la volta a Espanya només pedalant, d'aquí a poc em trucaria vostè només per saber si encara estic viu.

Arriba a una ciutat i la recorre en bici.

I l'entro tant a l'habitació de l'hotel com a tots els establiments. Vaig amb discreció, amb educació, i evidentment amb determinació. Enlloc tinc cap problema. Veig la ciutat d'una manera diferent.

Es considera un ecologista?

Jo no sóc cap dogmàtic. Respecto tots els moments de la humanitat. El cotxe ha tingut el seu moment, i ha donat un servei estraordinari durant molts anys. Ara li toca col·locar-se en una segona o tercera posició. La humanitat s'ha d'adaptar als canvis.

Amb aquest cognom troba un amor a cada ciutat?

Vaig viure uns anys a Anglaterra i els feia gràcia, perquè per a ells és com si aquí em digués Enric Playboy... però no em va funcionar mai. Així que ?menys em funciona ara, que més aviat em miren com dient "on va, pobret?".

El reben arreu les autoritats i la banda municipal de música?

Això no, però sí que trobo força gent que ja coneix el que estic fent i es vol fer fotos amb mi. Fan molta il·lusió.

Deu tenir un grapat d'anècdotes.

Aquest dia un home de 77 anys va voler agafar ell el carretó amb la bici i dur-me a l'hotel. Arribats, em va dir si em podia demanar un favor i li vaig dir que per descomptat: només volia veure la bicicleta desplegada.

A Madrid passarà un momentet per La Moncloa i la Zarzuela?

Crec que Zapatero em farà un foradet, no? Entraré a Moncloa amb la bici plegada, tot discretament. I el rei... estic segur que m'obriria la porta, aquest sí que està preparat pel canvi.