Formada en una de les més prestigioses escoles del tema, Ana María Berbel Alonso es dedica a fer riure la gent. Ni és pallassa ni explica acudits, simplement utilitza el riure com a teràpia, en cursets que a Girona sol impartir a La Bonbonnière de Ninon

Vostè de què riu?

Estic en una etapa en què ric cada vegada de coses més senzilles, més naturals. Avui he rigut d'un gosset que jugava amb la seva mare, com una nena.

Per què es bo riure?

Perquè rient obtenim beneficis físics i psíquics. Físicament una riallada activa molta muscultura, i això provoca una gran relaxació, a més de regular el funcionament del cor. I aprima!

Perquè mentre rius no pots menjar?

No, he, he. Riure equival a realitzar un gran massatge a tota la zona abdominal, i elimines moltes dioxines. Una bona rialla activa uns 400 músculs, cinc minuts de riure equivalen a mitja hora d'aerobic.

Sí, però sortiran arrugues.

És una de les preocupacions que té la gent, sempre m'ho pregunten. Miri, quan vostè riu està fent treballar la musculatura del rostre, per tant la tonifica. I està estirant tota la pell.

Físicament queden clars els beneficis. I psíquicament?

Després de riure arriba una estona de relaxació, el sistema de nerviós es relaxa totalment. A més a més s'activen les endorfines, i la sensació és de plaer i felicitat. Ajuda també a la memòria, a la creativitat, fa créixer les ganes de viure. En acabar el cervell sembla que s'aturi, és una gran manera de meditar.

Relax, exercici, sensació de benestar... Està parlant del riure o del sexe?

Algunes alumnes em diuen que tenen la mateixa sensació després de riure que després de tenir un orgasme.

Alguna li ha arribat a l'orgasme a còpia de riure?

És un altre tipus d'orgasme. Quan s'arriba a l'orgasme s'arriba a un estat de relax i felicitat, en aquell moment tot ens està bé. Sí o no?

Hauria de fer memòria, però alguna cosa així em sembla recordar.

(Riu). Doncs és un moment sense preocupacions, la vida és meravellosa. Després d'una bona riallada està exactament igual. També hi ha qui diu que és com un punt de borratxera sense prendre alcohol.

Què explica als alumnes per fer-los riure?

Hem d'aprendre a fer-ho nosaltres mateixos, les coses importants no poden dependre de l'exterior. Ensenyo a provocar-se la rialla, i després ja continua espontàniament. Quan ja se'n sap, es pot aprofitar per riure mentre es va en cotxe, per exemple. O a casa fer cinc minuts de riure.

Convindria advertir la família, potser, no sigui que es preocupin.

Si la família sap que vostè se sent millor rient, acabaran rient tots junts.

Hi ha la teoria contrària, dels que diuen que plorar és molt bo.

Plorar també és bo, quan ho necessites. És dolent tenir-ne ganes i aguantar-les. Probablement després serà més fàcil riure, perquè l'amargor ja ha sortit a fora. Hem de fer com els nens, que ara ploren i ara riuen.