Uns agitadors culturals que s'apleguen sota Zig Zag Zug SL han organitzat el Festival N-II, en referència a la carretera que ells mateixos i molta altra gent de les comarques de Girona pateix des de fa massa temps. Segurament no arreglaran la carretera, però almenys hi posaran banda sonora.

Un festival que es digui N-II està destinat a patir problemes de pressupost?

No necessàriament. És que nosaltres partim de la idea que la carretera N-II s'està convertint a poc a poc en l'autovia A-II.

O potser ve a significar que és un festival que no s'acabarà mai?

He, he. Almenys serà molt llarg, perquè serà itinerant, i podem passar per molts de pobles. La primera parada serà Tordera. A veure si amb la cultura podem reivindicar millores en infraestructures.

Tant la pateixen, aquesta carretera?

Uns molt i altres menys, depenent de cap on tirin professionalment. Però coneixem molta gent que s'hi troba i que la pateix cada dia. És que l'estat en què es troba des de Blanes cap el nord és per patir-la, i molt.

Els espectadors i els grups que actuïn arribaran a l'hora si vénen per carretera?

Esperem que sí, que arribin tots a l'hora. Però realment si tots han de passar per la N-II més d'un ens dirà: ostres, on ens heu fotut? Això segur.

Porten el cartell del festival bastant en secret: poden avançar alguna cosa?

Falta molt, se celebrarà l'agost, i de moment ho volem portar una mica amagat. Podem avançar que serà una moguda musical amb artistes nacionals i internacionals. Volem que la gent hi tingui el que no pugui trobar en una festa major, que ho busqui especialment. Durarà dos dies, hi haurà possibilitat d'acampar i s'hi faran altres activitats culturals.

Què volen transmetre?

No hi ha gaires festivals itinerants, i els grans festivals també fa temps que no es fan, a Catalunya. Volem que sigui una oportunitat per escoltar músics de qualitat i que sigui una oportunitat de conèixer una població, Tordera en aquest primer cas. I és clar, que la gent passi per la N-II i la vegi.

I si la deixem així, la N-II? A Roma no els ha anat malament, amb les ruïnes...

Esperem que no, que no acabi essent unes ruïnes que la gent pugui venir a visitar. Nosaltres ens desmarquem molt de temes polítics.

La Sagrada Família la va beneir el Papa. A qui portarien vostès a beneir la N-II quan s'acabi?

La gràcia és que els portarem aquest estiu, abans no s'hagi acabat, no caldrà esperar.

Fa vergonya a algun polític aquesta carretera?

Potser Nadal va impulsar que es comencés a transformar en autovia A-II. No sabem si fa vergonya a algú, però això està totalment abandonat. Aquí no hi treballa ningú.

El proper festival el podran celebrar en la tranquil·litat de les pistes de l'aeroport?

(Riuen) La N-II hi passa a prop, però no acaba d'arribar-hi, no tindria sentit fer el festival a l'aeroport.