Vostès a quin preu cobren el quilo de cafè?

El preu de mercat actual, que és el que es fixa a Londres per a la varietat Robusta, ara mateix està una mica per sobre del preu mínim de comerç just. Això vol dir 1.569 dòlars per tona.

Al canvi això són 1,1 euros per quilo. Ho saben, vostès, que al nostre país la gent compra càpsules de cafè a un preu equivalent als 70 euros per quilo?

Sí, ho entenc, però també s'ha de tenir en compte tot el procés que hi ha entre una cosa i l'altra. Nosaltres cobrem el nostre preu per deixar el cafè assecat al port de Mombasa (Kenya), i a partir d'aquí els comerciants han de pagar l'assegurança, el transport, etc., des de Mombasa fins, per exemple, al port de Barcelona. I a Barcelona el recullen els que el torren, els que en milloren la qualitat, els que l'empaqueten, els que l'emmagatzemen, els que el distribueixen... i tot això són costos que expliquen aquesta diferència.

Quins avantatges concrets té per a vostè que jo compri cafè de comerç just?

Molts. En primer lloc, si els preus de mercat cauen i fins i tot s'enfonsen, als productors que estem en el comerç just se'ns garanteix un preu mínim. A més a més, el comprador paga una prima de 20 cèntims de dòlar per lliura que s'utilitza per a la realització de projectes comunitaris que van a parar a les associacions o cooperatives per ser usades en projectes que beneficien els agricultors. Estar vinculat a l'organització de comerç just permet als productors anar als bancs a demanar uns préstecs que en un altre cas no els concedirien. També permet saltar-se algunes fases de la cadena d'intermediaris, fet que millora el preu que ingressa el productor.

El cafè de comerç just, és més gustós?

Definitivament, ho és. A la nostra unió de cooperatives ens preocupem que el cafè es produeixi de manera ecològica, sense utilitzar productes químics i amb un assecatge molt acurat per assegurar-ne la qualitat. Però, a més a més, per al consumidor hauria de ser important saber que es pot traçar tot el camí que ha seguit aquell cafè des del productor, i tenir la certesa que s'ha produït amb tot el respecte al medi ambient i sense utilitzar en cap cas treball infantil.

A vostè com li agrada el cafè?

M'agrada la varietat Robusta, que és molt intensa. El nostre cafè creix a una altitud de 1.500 metres, molt més amunt del mínim necessari per a la varietat, i això el fa únic.

Aquí podem comprar cafè de comerç just en un nombre limitat d'establiments. No seria més lògic poder-lo trobar a tots els supermercats?

Tenim plans per expandir els canals d'accés al mercat per tal que també es pugui trobar als supermercats i als bars, que és on pren cafè la majoria de la gent. Busquem obrir al màxim la varietat de camins d'accés als consumidors.