La llet d'euga és un aliment antic que havia caigut en l'oblit a causa de la seva difícil producció. Mentre a Europa ja fa temps que coneixen els beneficis de la llet d'euga, a l'Estat espanyol només es comercialitza des d'una granja artesanal situada a la Vall d'en Bas: Equillet

Li puc fer preguntes amb mala llet?

I tant, només faltaria.

A qui se li acut munyir una euga i vendre'n el producte?

No va ser cap idea nova, cap ocurrència. És una cosa de fa moltíssims anys, ha sigut històricament de les llets més utilitzades. Cleopatra ja es banyava en llet de burra. O d'euga, que no està clar.

No se sap que en begués, però.

Sí que se sap que ho feien civilitzacions com l'otomana, la mongola, inclús a Rússia. I principalment per temes de salut, era un medicament. En alguns llocs hi afegien alcohol per conservar-la, amb la qual cosa creaven un licor.

I més a prop?

Durant la guerra civil hi havia moviment d'eugues, perquè la seva llet s'usava per a nadons que havien perdut la mare.

D'acord, però com se li acut recuperar-la?

Fa un parell d'anys vaig estar ingressat a l'Hospital Clínic uns mesos, a punt de morir, per una cirrosi causada per una hepatitis C de naixement. Estava tan fotut que no em podien fer cap trasplantament, així que vaig començar a buscar informació. I vaig trobar que la llet d'euga portava gran quantitat de la proteïna que em faltava.

Ho va dir als metges?

Vaig decidir prendre llet d'euga comprada a Holanda, i els metges em van dir que endavant. Al cap de poc les analítiques mostraven uns canvis espectaculars. El metge es va quedar de quadres. I em van poder fer el trasplantament.

Un cop recuperat, decideix produir-ne i vendre'n?

Bé, la que comercialitzem és d'Holanda, on tenim 18 eugues. Però ben aviat començarem la producció aquí mateix.

La primera reacció de la gent és de fàstic davant una llet així?

No, és curiós. Sol fer més angúnia quan els parlo de carn de cavall que de llet d'euga. Inconscientment ens posem les mans al cap quan es parla de sacrificar un animal tan noble. En canvi, munyir una euga fa més gràcia.

A l'euga també li fa gràcia quan se li acosten a munyir-la?

(Riu) L'euga no es deixa explotar, no és com una vaca, que li apartes el vedell dos cops al dia, la munys i ja està. Amb l'euga s'ha de fer -amb perdó- com si fos una dona: munyir-la cada tres hores, i això vol dir que el contacte amb l'animal és continu.

I el poltre?

No es pot apartar, ha d'estar al costat de la seva mare durant l'operació. Si apartes el poltre, es talla la llet.

Quina és la diferència amb el gust de la llet de vaca?

No té res a veure en absolut. No té greixos. De gust semblaria més aviat una orxata fluixeta, aigualida.

Es planteja fer-ne formatges?

No, la llet d'euga és massa cara. I a més, com li dic, no té greix. Sí que s'utilitza, en canvi, en estètica.