Va ser un dels més importants publicistes d'Espanya i va assessorar Felipe González o Jordi Pujol. Ara anima a exercitar el cervell com els músculs en el gimnàs. "Tu pots" (Planeta) és la continuïtat de "Pensa, és gratis".

Qualsevol diria que sabia vostè el que passaria el 15-M amb els indignats.

Hi ha coses que s'intueixen, com una futura revolta de les dones àrabs. La societat massivament tendeix cap al bé, llevat de quatre malnascuts. El poder es va blindar i un dels seus parapets va ser la negació del pensar. La llibertat de pensament és la cosa més bonica de l'ésser humà, però és un fenomen relativament nou.

Encara no ens havíem recuperat del tot quan, en el seu llibre anterior, ens recordava "Pensa, és gratis".

És la nostra màxima capacitat. De celles cap avall, som animals.

Diu més que això, diu, amb un punt nietzschenià, que al cervell hi és Déu.

Sí, quan pensem som els nostres propis déus.

I a més de veure una nova era on altres veien la generació ni-ni, com és tan optimista respecte al futur?

Són la proa de l'evolució. El que està passant amb el 15 M són les primeres agitacions d'una societat que té un panorama que no li serveix en absolut. Nosaltres venim d'unes generacions en les quals el determinant és tenir.

I vostè augura que les noves generacions es decantaran pel ser?

El 15 M és només la punta de l'iceberg. Ells el que estan qüestionant-se és el ser o no ser. Ve un món nou. Quan ja s'ha tingut, hi ha una evolució i, tal com l'estant plantejant els del 15 M, és una evolució pacífica. La força afegida quan ve del poble pla és la que ve dels pals i ells els pals els utilitzen per aixecar pancartes.

En aquesta re-evolució les noves tecnologies tenen un paper clau?

Les tecnologies són motxilla per fer el camí, però no són el camí. Internet és formidable perquè és el més gran provocador d'atzar de la història. Però és motxilla.

Defensa la cultura del fa més qui vol que qui pot, però tot val per arribar?

No, en absolut, seria terrible. L'únic justificable és el bé, i l'únic que roman. Els lideratges que només busquen el propi profit són efímers i maleïts en política, en l'empresa acaben moltes vegades en tancament.

Proposa un nou sistema polític, el ?socialcapitalisme, i que els polítics rendeixin comptes de resultats. La democràcia perfecta?

Jo almenys ho proposo. Al lament cal donar-li espai, però ha de ser un revulsiu per fer propostes. També proposo una declaració de les obligacions dels governants. Els ciutadans estem envoltats de normes, reglaments, protocols, a aquesta gent cal començar a marcar-los el camí. Dimarts hi havia una notícia que m'encanta: Islàndia [on l'exprimer ministre s'enfronta a un judici per la seva gestió de la crisi]. Estan passant coses. Com el cas del president del Fons Monetari Internacional.