Tossa de Mar serà aquest dimecres un lloc privilegiat on poder assistir a una partida de billar còsmica. I és que l'Agrupació Astronòmica de Girona ha organitzat una activitat a la platja tossenca per tal que tothom qui ho desitgi pugui assistir a un eclipsi total de lluna. A banda de poder gaudir de l'espectacle en un entorn tan especial com la platja al costat de la vila medieval, aquest eclipsi és digne de menció perquè quan la lluna surti sobre el mar, ja ho farà eclipsada. No serà fins al 27 juliol del 2018 que es podrà tornar a veure un altre eclipsi total de lluna en tan bones condicions.

Un any més, i ja en són quatre, es tornen a lliurar les beques Educar Menjant; en aquesta edició l'acte es faràdijous a l'Espai Caixa de Girona de Poeta Marquina. La intenció d'aquestes beques és estimular totes les iniciatives que es duen a terme a Catalunya en l'àmbit educatiu i lúdic, per fomentar els valors d'una alimentació saludable. S'hi comptarà amb la presència del xef Joan Roca, que oferirà la xerrada Un passeig per la infància. L'acte estarà presentat per la periodista de TV3 Elisabet Carnicé, i per l'escriptor i periodista Josep Maria Fonalleras.

Dins del cicle de conferències CENT (Compartim Experiències de Notables Talents), organitzat per la Cambra de Comerç de Girona en commemoració dels seus 100 anys, aquest divendres es presenta la xerrada Un nou començament: de la cultura de la força a la de la paraula. Qui l'encapçalarà i dirigirà serà un convidat d'excepció, en tant que es tracta de Federico Mayor Zaragoza, científic i exdirector general de la Unesco entre el 1987 i el 1999. Actualment i des de l'any 2000, presideix el Consell Científic de la Fundació Ramón Areces, així com la Fundació per a una Cultura de Pau. La trobada, oberta a tothom però amb places limitades, es farà a la sala d'actes de la mateixa Cambra de Comerç.

Girona i la Costa Brava sempre seran espais mítics dins de l'imaginari del desaparegut escriptor xilè Roberto Bolaño, qui es va establir a Blanes. Ara se li retrà un petit i merescudíssim homenatge amb la inauguració del carrer Roberto Bolaño, al barri de Domeny. En ell hi participarà Jorge Herralde, l'editor d'Anagrama que ha publicat títols com Los detectives salvajes, Monsieur Pain, o ja pòstumament, la seva obra magna: 2666. També hi seran presents el crític literari Ignacio Echevarría, el poeta Bruno Montané, el propietari de la Llibreria 22 Guillem Terribas, i el director de cinema Isaki Lacuesta. L'acte estarà conduït per Jorge Morales, d'El Llop Ferotge, i comptarà amb la música de Letango i Pantera Flamenka.

Claudi Ametlla, Manuel Brunet, Agustí Cabruja, Jaume Gascon i Emili Vigo van ser cinc escriptors i periodistes gironins, que d'alguna manera van passar injustament inadvertits i que van morir oblidats a l'exili, o silenciats a l'interior. Ara, la Fundació Pla inaugura una mostra que sota el títol de A l'ombra de Josep Pla, vol restituir la seva memòria i revaloritzar-ne l'obra.

"Gat bornaix" és l'expressió que es fa servir a l'Empordanet per denominar als gats fers; però des de fa tres anys, també és el nom d'un festival multidisciplinari que es duu a terme al monestir romànic de Sant Miquel de Cruïlles, i on hi ha lloc per a la trobada social, la música i les exposicions. El rerefons d'aquest programa lúdic és, però, molt més profund: la revalorització i difusió de ric patrimoni d'aquesta joia romànica, on durant tot el diumenge se succeiran les activitats. El cartell musical està integrat, com és habitual en la trobada, per diversos artistes sorgits de l'escena independent catalana; en aquesta ocasió s'hi podrà comptar amb els Very Pomelo, els mallorquins Oliva Trencada i l'Unfinished Sympathy de Joan Colomo. Els primers han aconseguit girar per tot el país amb el seu disc Xurrac Asclat i els elogis unànimes de la crítica sota el braç: una combinació molt ballable i salvatge entre garage, rumba i el rock més clàssic assegura posar a suar a tots els assistents. Per calmar els ànims, durant tot el dia es podran visitar dues mostres, una de fotografia i una de ceràmica; i al migdia es farà un vermut amb poesia i circ.