Eduard Solà (Girona, 1969) ha quedat classificat en segon lloc en la final del concurs Nariz de Oro, que tria els millors sommeliers de l'Estat espanyol. Solà, que treballa a Vins i Licors Grau, de Palafrugell, ja havia guanyat fa pocs mesos la fase catalana del mateix concurs

En la final va guanyar una dona. Elles tenen millor olfacte que nosaltres?

En les tres darreres edicions han guanyat dones. Em penso que sí, que deuen tenir la percepció aromàtica més desenvolupada.

Per això costa tan enganyar-les?

He, he, sí, s'ho ensumen tot.

És un disgust per a la família quan un fill diu que es vol dedicar al vi?

No, al contrari. Va ser com una especialització, perquè vaig començar a Hostaleria estudiant per cambrer. Però anava passant vins, i em vaig voler especialitzar. La família ho va veure com una millora per al meu futur.

Recorda la primera vegada que va tastar el vi?

Segurament de ben petit, amb un oncle meu, el tio Pere, que és de pagès i em donava per berenar la típica llesca de pa xucada amb vi i amb sucre per sobre. Primer no m'agradava gens però finalment li vaig trobar el gust.

Avui el denunciarien, el tio Pere, si donés vi a un nen petit.

Sí, però amb el grapat de sucre que hi tirava el transformava i era com un nèctar.

I més professionalment?

En començar a treballar de cambrer a la Costa Brava, quan els cambrers més veterans deien ¡prueba esto! (riu).

Ha calculat quants litres de vi ha escopit des d'aquells inicis?

És impossible calcular-ho, molts. A vegades he escopit vins que són excel·lents. En un tast professional hem de tastar tants vins que a la cinquena copa ja no serviríem per a res, si no escopíssim.

Sap greu escopir un gran vi?

Molt. Per trobar-hi tots els gustos n'hi ha prou de mullar les papil·les gustatives que hi ha a la boca, així que no cal beure'l. Però realment hi ha vins que sap molt greu haver de llençar-los. Ara bé, li diré una cosa: de tant en tant algun va cap avall (riu).

Se'n sortiria millor d'una cita a cegues o d'un tast a cegues?

Totes dues són molt complicades, inclús pel resultat final. Però ni que sigui per experiència, crec que me'n sortiria millor d'un tast que d'una cita.

Al concurs només tasten vins?

També hi ha un conjunt de licors destil·lats. El hi sommelier ha d'entendre també de tot tipus de licors i de destil·lats. També són gastronomia.

Hi ha algun licor que no suporti i hagi hagut de tastar?

Aiguardents de cereals i coses així, que són molt alts de graduació i aspres de sabor. Es presenten com a digestius però són difícils de beure.

No preferiria treballar en un ?restaurant i haver d'assessorar clients?

Ara mateix no, estic molt satisfet. Assessoro qui ve a comprar vi, intentant esbrinar com serà el seu àpat o festa. És més difícil, però és un repte.

I no ha de tractar clients fantasmes

Bé, crec que de fantasmes n'hi ha a tots dos costats (riu).