Jzero2infinity podria ser una realitat ben aviatImatge virtual del gran globus d'heli a 36 quilòmetres d'alçada un punt on el planeta ja es veu blau i el cel tan negre com l'espai exterior. José Mariano López Urdiales, impulsor del projecte, en seva participació en el Fòrum Impulsa 2010 Càpsula per a la tripulació i els passatgers. FOTOS: ANIOL RESCLOSA I INBLOON.COM

osé Mariano López Urdiales ha viscut tota la vida pendent del cel i l'espai. El seu pare era astrònom i col·laborava amb missions espacials. Com a estudiant d'Enginyeria Aeronàutica, un projecte seu va ser seleccionat per l'Agència Europea de l'Espai. Va ser allà on va començar el seu somni de crear un globus estratosfèric capaç de transportar persones a l'espai.

L'any 2008 va crear Zero2Infinity, l'empresa que havia de fer realitat aquesta experiència. Es va associar amb Ultramagic SA, empresa catalana que és el segon fabricant de globus tripulats del món. Ara, una empresa de capital risc de La Caixa acaba d'apostar pel projecte Bloon. La injecció de capital permetrà la realització el 2012 del primer vol tripulat del globus amb el qual aquesta companyia vol crear una línia aèria per fer turisme espacial i veure la Terra a 36 quilòmetres d'altura. De moment, s'han completat amb èxit proves no tripulades amb prototips a escala. L'aportació de La Caixa permetrà ara, construir el "Minibloon", que incorporarà tripulació professional i que serà el pas previ a l'inici de les operacions regulars, que s'iniciarien entre el 2013 i el 2015.

El desenvolupament de Bloon suposa una inversió inicial d'uns 20 milions d'euros. El preu per pujar a aquest globus espacial rondarà els 110.000 euros, encara que els promotors asseguren que l'experiència serà gairebé única: un ascens a 36 quilòmetres, tres vegades l'altitud d'un avió regular, en un punt on el planeta ja es veu blau i el cel tan negre com l'espai exterior.

El preu no és a l'abast de gaires butxaques, però queda lluny dels vint milions de dòlars que l'any 2001 va pagar el nord-americà Dennis Tito per convertir-se en el primer turista espacial.

López Urdiales va presentar el seu projecte al Fòrum Impulsa 2010 a Girona. "Quina necessitat hi ha de pagar quantitats astronòmiques per traslladar-se a milers de quilòmetres en un coet sense finestres?", es preguntava. I defensava que el seu projecte, a diferència dels que utilitzen coets com a mètode de propulsió, només utilitzarà heli i electricitat per arribar a l'espai.