Xavier Mora Giné, professos de Matemàtica Aplicada a la UAB, va ser ahir a la Casa de Cultura de Girona -convidat per la Càtedra Lluís Santaló de la UdG- per parlar de la lògica matemàtica de les votacions i les seves paradoxes

Si apliquéssim la lògica el que faríem seria no votar?

Seria una possibilitat. L'altra és que si els arguments dels diferents partits fossin racionals potser ens convencerien i votaríem sabent que votem la veritat.

Vostè s'hi pensa molt al moment d'anar a votar?

El votant es deixa portar una mica per impressions. Estem acostumats que ens donin la mínima informació possible. I a no poder-ne donar gaire sobre què volem realment.

Com es pot millorar el procés partint de la lògica i la raó?

Per exemple, estaria bé que els votants poguessin dir a qui volen elegir en primera opció, qui seria la segona opció, qui la tercera, etc. D'entrada, això lluitaria contra el fenomen del vot útil.

Per què?

Ara hi ha gent que no vota el seu favorit pensant que tampoc no sortirà. D'aqiuesta manera, el podria votar en primera opció i votar-ne un altre com a segona. El vot útil és enemic de la raó, perquè la gent acaba votant algú que realment no vol. Crec que s'hauria de permetre el vot preferencial.

No seria molt complicat?

Ja hi ha llocs en els que es fa així. Austràlia i Nova Zelanda utilitzen el vot preferencial per triar representants locals i municipals. El votant dóna més informació del que vol, i a més informació, més just és el resultat. És clar, matemàticament després és més complicat establir els resultats.

Per deixar-ho clar: considera raonable el nostre sistema actual?

(S'ho pensa). No. S'hauria de demanar als votants més informació. Actualment, si un partit treu el 40% dels vots i sis partits el 10% cadascun, vol dir que el primer ha arrasat. Però si els votants haguessin pogut triar quina és la pitjor opció, es podia donar que més del 50% considerin com aquell partit com l'últim que hauria de governar.

No seria tot molt complicat?

Evidentment. Però a més informació donada pels votants, millor, més just serà el resultat. Mentre que ara ens diuen: digue's un nom i calla.

L'actual sistema va molt bé als partits, no?

És clar. Els partits polítics en general no es veu que tinguin gaire inte?rès en que el sistema electoral sigui més just. A cada partit només li interessa quin sistema l'afavoreix a ell en concret. En altres àmbits sí. Segurament en les competicions de ball es fan servir mètodes de votació més justos que en l'àmbit polític. És ridícul.

Com a professor i a la vista de la situació en que ens trobem: vol dir que els polítics saben matemàtiques?

He, he, segurament les matemàtiques son l'antítesi de la política. Quan un matemàtic fa una afirmació no diu "és veritat perquè ho dic jo", sinó que la demostra amb el màxim de rigor. Val la pena mirar-se les coses matemàticament, perquè si no, te raó qui crida més.