El doctor Miquel Closas, de l'Institut d'Urologia de Girona va realitzar fa pocs dies una conferència-col·loqui sobre disfuncions sexuals masculines a La Bonbonnière de Ninon... davant d'un públic femení

Disfuncions sexuals? Els homes? Però si sempre diem que "no m'havia passat mai"...

És una qüestió cultural, en aquest país els homes hem crescut durant moltes generacions convençuts que no teníem problemes sexuals. I sí que els tenim.

Ja ho hem assumit?

La dona ha deixat de ser el convidat de pedra de la sexualitat. Té un paper actiu, i això fa que aflorin aquestes problemàtiques. Fa 40 anys no hi havia impotència, era la dona que no en sabia.

Treballem per la normalització del català: com n'hem de dir del gatillazo?

Em sap greu però de moment no hi ha traducció. En diem així, gatillazo. I no cal obsesionar-se, una fallida aïllada és normal, per cansament, manca de concentració, etc.

Trenquem mites: tots els homes l'han patit?

En algun moment o altre, segur, per més que es negui. El que passa és que hi ha molts herois de boqueta, però entre l'espanyolet mitjà -i catalanet mitjà- hi ha bastants drames (riu). I a partir de determinada edat es fa més freqüent.

Quina edat? Preocupi'm, vinga.

De mitjana els 50 anys, però no és una regla fixa, és clar. És l'andropausa, que equival la menopausa femenina. El que passa és que en l'home la caiguda no és brusca sinó com d'un ala delta.

Una comparació molt poètica.

Vull dir que, com l'ala delta, puja o baixa segons les circumstàncies.

Encara el sorprèn alguna consulta per disfunció sexual?

No, la majoria són per defecte. N'hi ha que estan pràcticament a zero i el seu problema és psicològic, perquè els ha deixat la parella o perquè en desconfien.

I per excés?

El típic home de 50 anys que em ve a dir que el segon no el pot fer. Li dic: escolti, ja és el que toca. Però sigui per excés o sigui per defecte, sempre hi ha el component d'ansietat.

És un drama, ehem, no funcionar?

L'home ho viu com una autèntica amputació. Els homes no podem fer com la Meg Ryan en aquell film i simular un orgasme. Nosaltres, si això no s'aixeca, això va a missa. I a alguns llavors la dona els acusa de no complir perquè estant jugant fora de casa.

Dos problemes en lloc d'un.

Però les dones tenen més valor que els homes. Entre el 80 i 90% dels homes que vénen a consulta per disfuncions, és perquè la dona el fa venir. O inclús l'acompanyen.

Homes i dones som tan diferents?

La dona a partir de determinada edat perd una mica el desig sexual. L'home no, perquè antropològicament som els caçadors. El que passa és que a partir dels 50 potser hem de deixar la cacera per als més joves...

Doncs Berlusconi diu que se'n treballa vuit en una sola nit.

Menteix com un bergant (riu). És totalment impossible. Això, ni el millor actor porno ben entrenat. Bé, a menys que porti una pròtesi de penis.