Mana la tradició que la nit del 5 de gener ens visitin els Reis de l'Orient i deixin les seves ofrenes a cada casa. Com que no ens estàvem de res hem anat ampliant aquest conjunt inicial d'homenatjats que eren els nens i els regals arribaven ja a tothom, fent les delícies del mercat i de tots aquells que no tenim pressa a fer-nos grans.

Diu la tradició que Ses Majestats van dur tres regals a Jesús: L'or de Melcior era l'homenatge a Jesús com a Rei, l'encens de Gaspar un tribut a la naturalesa divina i la mirra de Baltasar a la seva naturalesa humana. També es diu, inclosa la Viquipèdia, que la primera cavalcada de reis va tenir lloc a Alcoi el 1866 i la primera a Catalunya, a Igualada el 1895, encara que la cavalcada de Barcelona estigui documentada des del 1855.

L'endemà de l'arribada de Ses Majestats, als adults ens toca retre tribut a Sant Reciclatge. El paisatge estarà fet de capses llampants esparracades, arbres de Nadal amb quatre fils de cabell d'àngel i llaços usats de colors. Les campanyes publicitàries, com és natural, ens fan responsables absoluts de la selecció de les nostres deixalles. De fet, la brossa reciclable és de les poques coses que els darrers anys s'ha col·lectivitzat, i el sector privat, els tradicionals drapaires que arreplegaven ampolles buides i cartrons plegats no han tingut temps ni de protestar. És que érem rics. De fet, l'augment creixent d'embolcalls d'índole diversa és fruit d'una legislació també creixent. L'endemà de Reis els contenidors apareixen curulls i de tant en tant, algun revenedor de paper usat s'escolarà, d'amagatotis, pel forat per endur-se un pessic de la brossa pública. Tal i com estan les coses la brossa ja seleccionada és un ingrés que als municipis també compta.