El cantant gallec Ramil, participant de la darrera edició d'Operación Triunfo, presentarà avui a partir de les 6 de la tarda el seu nou treball al centre comercial Espai Gironès de Salt, on signarà discos. Ramil, home de forta personalitat, no defuig, com llegiran, cap pregunta

O sigui que encara es fa, això d'Operación Triunfo?

He, he, encara, encara. És un molt bon lloc per aprendre música, a mi em va anar molt bé. Precisament avui es compleix un any del dia que vaig entrar-hi.

Com és la vida allà? Moltes enveges i punyalades?

Cap enveja ni cap mal rotllo. Res fora del normal entre persones que estan juntes les 24 hores del dia [per segon cop, respon en català molt correcte].

Com és que parla tan bé el català?

Fa nou anys vaig passar l'estiu treballant a l'Escala, i només parlàvem en català o en anglès. Per mi no ha suposat cap problema aprendre'l, molt millor això que no parlar només castellà, no? Ja diuen que el saber no ocupa lloc.

Però té el seu mèrit, quan hi ha gent que porta dècades aquí i no el parla.

A mi m'agrada aprendre la llengua del lloc on sóc. Va ser només un estiu, però no ho vaig deixar. Tinc molts llibres en català i segueixo TV3, que m'agrada molt, per Internet.

Tornem a "O.T.": tot el que surt d'allà sona igual?

Jo intento no sonar igual, i crec que ho aconsegueixo, perquè no tinc ni cap discogràfica ni cap mànager que em diguin què haig de cantar, faig el que em dóna la gana. És cert que tot el que surt d'O.T. s'assembla molt, a penes hi ha diferències. Però hi han passat ja més de 60 cantants, i suposo que és difícil que hi hagi tants registres diferents.

És un dia trist, per a un gallec?

Ho diu per Fraga? Ja li tocava. No ho dic com a menyspreu, sinó en el sentit que era una persona ja gran, gairebé del paleolitic. Políticament no n'opino, perquè sóc jove i no el conec prou. Personalment, segur que té família a qui ha sabut greu.

Li hauria agradat la seva música?

Em penso que sí, que hi ha algunes cançons que li haurien agradat.

Per què es va declarar gai a "O.T."? Quina necessitat en tenia?

Cap necessitat, jo mai n'he fet bandera. Però un senyor del jurat em va dir que havia cantat amb molta pluma. Cony, però si ja ho sabies, que m'has vist assajar cada dia! A mi no m'importa que em critiquin com canto, però trec les ungles si m'ataquen per altres motius. És com el que diu que estic gras. Ja ho sé. I què?

També li van tirar en cara que menjava massa, ja que ho diu.

Doncs que sàpiguen els que em trobaven gras, que ara encara hi estic més (riu). Jo no sóc corredor de fons ni hostessa, sinó cantant, així que estar gras no m'afecta en la meva feina. Si la gent es gastés els diners a comprar una talla més en lloc de fer dieta, hi hauria més alegria pels carrers.

El seu primer single és Juguetes rotos. En coneix molts?

Molts, i espero no arribar a ser-ho. D'aquí 20 o 30 anys espero ser una vella glòria o algú consagrat... si pot ser això darrer, però no un joguet trencat.