Es presenta sota formes i accions molt diferents. Quan ens referim a la maldat humana, el primer que ens ve al cap són les conductes aberrants que han tenyit de crueltat i de tragèdia el segle XX, personatges sinistres com Hitler, Stalin, Franco o Pol Pot, per anomenar els individus que encapçalen l'estadística més mortífera. Els milions de víctimes del terror fruit de les seves decisions, torturats i morts, posen de manifest el seu perfil diabòlic i depra?vat que s'escapa del sentit co?mú.

Però la maldat humana és polièdrica i adopta altres cares més amables i aparentment menys violentes que la converteixen en una conducta molt perillosa perquè les seves víctimes, cautes i enganyades, abaixen la guàrdia i quan aconsegueixen desemmascarar-la, ja és massa tard. El mobbing és un exemple d'estratègia destructiva que el maltractador infringeix sobre una víctima propiciatòria que, en el millors dels casos, només quan pren consciència de com l'estan afectant els seus efectes destructius pot començar a alliberar-se de la fatal experiència amb l'ajut, eventualment, de professionals.

Diuen els psicòlegs que l'origen de la maldat es troba en la conducta egoista de certes persones que acaben gaudint de la desgràcia i del dolor de l'altre. I aquí trobem tots els casos de violència de gènere perquè l'egoisme possessiu i masclista no concep la felicitat de la dona aliena a la seva parella o exparella. "És una mala persona", tots ho hem arribat a pronunciar alguna vegada i el que hem fet és intentar allunyar-nos-en. El problema el tenim quan ens toca patir-la a la feina, a l'entorn familiar o en algun àmbit ineludible. Per això, hem de ser conscients del que diu Ciceró: "Com millor és un, més li costa sospitar de la maldat dels altres". Detectar-la a temps pot ser determinant per a la nostra felicitat.