Blai Figueras, de 52 anys i veí de Lloret (però nascut a Vilanova i la Geltrú), s'ha proclamat campió del món en llengua castellana d'Scrabble, en la modalitat de Duplicat. Figueras és professor a secundària, però no de llengua, sinó de matemàiques

És un afront a les essències espanyoles que un català guanyí el mundial de Scrabble en aquella llengua?

No, home, perquè jo sóc també una mica de la vella escola, dels que quan érem petits estudiàvem en castellà. Els jocs de paraules que solíem fer de petits ja eren més en castellà. Ara bé, hi ha hagut dos catalans bicampions mundials, també en castellà.

A veure si la immersió no deu haver tractat el castellà tan malament...

Més que en la meva generació s'hauria de valorar en la gent que ara té ?menys de 30 anys, que són els que han viscut la immersió lingüística.

Es veu amb cor de jugar a Srabble en català?

Hi he jugat alguna vegada. Però si et vols especialitzar és millor no barrejar, perquè la clau de l'Scrabble és el vocabulari, i resulta molt dur dubtar d'una paraula quan estàs en plena partida. Ja hi ha moltes paraules similars en castellà i en català, i solen ser les que més dificultats em donen.

Per guanyar a Scrabble també és important tenir sort?

En la modalitat de Duplicat, la meva, és en la que menys intervé la sort, perquè tots els jugadors tenen les mateixes lletres i tres minuts per endavant. Es tracta de tenir molt vocabulari, però sobretot de concentració i anàlisi del tauler.

Quant temps fa que és scrabblista?

Cap als vint anys hi vaig jugar. I fa 14 anys ho vaig tornar a agafar, amb molta més dedicació, sobretot en els darrers cinc.

Vostè en lloc de novel·les llegeix diccionaris?

He,he, llegeixo moltíssim, novel·les i de tot. També llibres de ciència, que m'agrada molt. Però és cert que si et vols preparar per a l'Scrabble has de treballar els diccionaris. Però jo necessito entendre les paraules en un context, si no, no se'm queden al cap.

Hi ha fair play als campionats?

No he vist mai problemes de mala conducta o de poca esportivitat. Inclús als escacs en ocasions hi ha problemes, però a l'Scrabble és mínim.

S'ha inventat mai una paraula que hagi colat?

No solc fer-ho, però sí. Recordo una vegada que vaig posar "sotillo"... i el contrincant se la va menjar. També jo a vegades me n'he menjat alguna.

Vostè que ensenya a secundària; s'està perdent l'ortografia?

Ui, només ha d'entrar a Facebook i veure com escriuen els joves, caurà d'esquena. Espero que fora de les xarxes socials escriguin una mica millor, perquè és terrible. Estem davant l'hecatombe total, és el final de l'ortografia (riu).

Creu que el problema va més enllà de les noves tecnologies?

Els joves sempre volen tenir la seva idiosincràsia, i en certa manera és maco i fa avançar la societat. Però em sembla que en aquest cas és també un empobriment.